Моньо Христов: Здравето на старозагорци изисква закриването на полигон "Змейово"

На 26 май гласувайте за спасението на града и децата си!

Жителите на Община Стара Загора трябва да са доволни, че най-после една институция в лицето на местния Общински Съвет показа загриженост за тяхното здраве и сигурност с насрочването на референдум "за" или "против" закриването на полигон "Змейово".

В продължение на 10 години град Стара Загора и околните села, както и населените места в общините Чирпан, Мъглиж, Казанлък и Братя Даскалови състемно се обгазяват от "неизвестен източник". Версиите кой е този източник са много – полигонът Змейово, ТЕЦ "Марица Изток", Баритна Мина или Медодобивният комбинат в Пирдоп. Но и до днес тези версии остават в сферата на предположенията и слуховете.

Всичко започна от момента, в който беше решено, на специални площадки на полигон "Змейово" да бъде унищожено горивото на ракетите "СС-23". В крайна сметка унищожаването им не се извърши на този полигон, заради протестите на старозагорци.

Слуховете са, че тези площадки впоследствие са се използвали за унищожаване на боеприпаси на чужди държави, с които България има сключени договори за тази дейност. Говори се, че това ще продължи, докато не се изпълнят заложените в договорите срокове.

Истината е, че и до днес никой не даде отговор, какво точно се случва на полигон "Змейово" – нито по време на управлението на НДСВ, нито по времето на Тройната коалиция, нито по времето на ГЕРБ. Никой не отговори на въпроса, как така този полигон, който съществува от 1970 г., до 2002-ра не е обгазявал града. Същото се отнася и за ТЕЦ-овете, които съществуват от началото на 60-те години, а до 2002-ра не били потенциален източник на замърсяване.

Остава въпросът – какво се извършва на полигон "Змейово" от 2002 година до настоящия момент. Въпрос, на който нито един министър-председател не се ангажира да даде ясен отговор. В 39-то и 40-то НС бяха сформирани специални комисии, но дори и те не получиха достатъчно информация от Военното министерство и Министерски съвет за дейността на полигона. Затова решенията на Народното събрание по въпроса бяха крайно неудовлетворителни.

Остава един начин – гражданите на Стара Загора и региона да защитят сами себе си. Когато правителствата не защитава собствените си граждани, те имат право да се защитят сами. Референдумът дава възможност на старозагорци да гласуват за затваряне на полигона "Змейово", за да спасят себе си, децата си и града си.

През 1986 година по стечение на обстоятелствата бях в град Киев. В продължение на 4 часа не можех да разбера кое е това, което липсва в този град. На петия час, виждайки един надпис "Детский мир", разбрах, че не съм видял нито едно дете в Киев. Това се случи четири месеца след Чернобил.

На 26 май помислете за това!