За 200-и път "Хъшове" ще ни очарова от сцената

София Лайф

24-05-2013, 08:51

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Юбилейната постановка е посветена на Чочо

В Деня на славянската писменост и култура – 24 май, в Народния театър "Иван Вазов" ще бъде 200-тното поред представление на спектакъла "Хъшове" по Иван Вазов.

През 1904 година с пиесата "Хъшове" започват представленията на Народния театър. През 1954 година с "Хъшове" се чества петдесетгодишнината му. През 2004 година в юбилейния 100-тен сезон на театъра "Хъшове" е отново на сцена със спектакъла на Александър Морфов. На 24 май 2013 година "Хъшове" отбелязва 200-тното юбилейно представление.

Юбилейното представление на режисьора Александър Морфов се посвещава на Петър Попйорданов, който ни напусна навръх Великден тази година. Директорът на Народния театър Павел Васев тогава каза: "Чочо беше един слънчев човек. Ролята му на Македонски в "Хъшове" беше единение между неговата личност и сценичния герой. Един хъш си отиде".

От своя страна Александър Морфов сподели за постановката си:"Искахме хъшовете да бъдат показани във всичките им измерения – положителни и отрицателни, нищожни и велики, да няма еднозначно поведение. Във всяка една ситуация те са и подлеци, и герои едновременно. Много трудно е да избереш, кой да оцелее – ти или твоят приятел. Това е дълбоко трагичен избор. Това не е сблъсък на отделни характери, това е сблъсък между човека и съдбата. В крайна сметка "Хъшове" е една история за борбата на човека срещу съдбата".