Отбелязваме 24 май тържествено

София Лайф

24-05-2013, 09:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

На какво е празник 24 май?

Честит 24 май! Нека сме просветени!

Манифестацията ще започне в 10,30 от сградата на Министерството на образованието

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, се организира тържествено шествие.

На 24 май шествието ще тръгне в 10.30 часа от сградата на Министерството на образованието, младежта и науката и ще завърши пред Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий", където ще се проведе официална церемония и тържествен водосвет по случай празника на просветата.

В 11.00 часа пред Националната библиотека държавният глава Росен Плевнелиев ще присъства на официалната церемония и на тържествения водосвет, който ще бъде отслужен от патриарх Неофит. Президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред Паметника на свети свети Кирил и Методий. Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители също ще участват в официалното честване на празника.

Преди тържеството пред Националната библиотека, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи Благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", по време на който патриарх Неофит и съслужащите му ще отправят молитва към Бога за всички деятели на просветата и културата в България и ще отправи своите благопожелания и благословение.

Президентът ще открие тържествено Третия международен конгрес по българистика, който се провежда под негов патронаж. Откриването ще се състои от 12.00 часа в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Вечерта, в 18.30 часа в Националния исторически музей президентът, Плевнелиев дава традиционен прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.