С тържествено шествие Стара Загора отбеляза 24 май

Новините

24-05-2013, 13:11

Автор:

boshnakova

Всичко от Автора

През 2013 година се навършват 1 150 години от Великоморавската мисия на Кирил и Методи

Под звуците на Химна на Република България носителите на Наградата „Анастия Тошева” днес издигнаха националния флаг, знамето на Стара Загора и европейското знаме на площада пред Община Стара Загора.

Пред пилоните застанаха носителките на двете индивидуални награди  - Любка Иванова – директор на ОДЗ № 34 "Райна Княгиня“ и Росица Атанасова-Минева – старши начален учител в V ОУ "Митьо Станев" и Господин Балъкчиев - директор на ІV ОУ "Кирил Христов”, чийто педагогически колектив е носител на колективната награда. Редом до тях бяха отличените с Диплом - ученичката от Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски“ Юлита Добрева, Мила Минева, Константина Петкова и охранителна фирма "Технопол“ ЕООД. Наградите бяха връчени снощи на специална церемония на Античната улица в Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Начало на церемонията постави Общинският духов оркестър с Химна на Св.Св. Кирил и Методий. Към небето полетяха последователно по реда на азбуката балони с българските букви от ръцете на 30 деца от ІV ОУ "Кирил Христов” . Малките Никол Маджарова и Надежда Кадишева от ЦДГ № 8 "Българче” изпълниха стихотворенията "Земльо моя” и "Стара Загора”.

На празничния 24 май зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова приветства старозагорци с думите: "Като всеки българин се вълнувам, заставайки тук днес пред вас, за да изразя своето преклонение и признателност пред  святото дело на Кирил и Методий. И не без гордост ще кажа, че Стара Загора е един от първите градове, отбелязали празника на Светите братя през 1858 г. Той води началото си от Възраждането, когато започва като училищни тържества в знак на почит към живота и делото им. Преди 155 години за първи път старозагорци украсяват иконата им с цветя и поднасят дължимата признателност на създателите на буквите“, отбеляза Сотирова.

По думите й, "През 2013-та, когато се навършват 1 150 години от Великоморавската мисия , тяхното дело отдавна е прехвърлило значимостта си като прост исторически и съдбоносен за нацията факт. То е символ на духовност, знание и градивно начало.“

За 13- та поредна година празничното шествие премина по централния бул.”Цар Симеон Велики”, начело с официалните лица за празника в Стара Загора - народните представители д-р Кирил Добрев и Георги Гьоков, председателят на ОбС Емил Христов, представители на общинското ръководство и общинската администрация, културни дейци и общественици.

В началото на шествието ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан” преминаха с транспарант и портрет на Солунските братя, последвани от три знаменни групи. След първия представителен блок на ІV ОУ „Кирил Христов” бяха преподавателите и студентите от Тракийския университет, представителните блокове на 35 училища и шест детски градини, културните дейци и фолклорните състави.

В прекрасния майски топъл ден хиляди дефилираха по централния булевард на града с много усмивки и хубаво настроение.

Празничното шествие завърши с изпълнения на Ансамбъл "Загоре”. В 11.30 ч. в парк "Пети октомври” започна Празнично детско веселие с участието на детски вокални групи и състави.