Когато не можем да погасяваме жилищния си кредит

Парите

24-05-2013, 15:51

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Един от вариантите е рефинансиране

Много хора с добри доходи се решават да изтеглят кредити, за да си купят мечтания дом. Първоначално нямат проблем да изплащат вноските си, но в един момент доходите намаляват и нещата коренно се променят. Причините могат да бъдат различни – промяна на местоработата или орязване на заплатата. Когато длъжникът започне да забавя вноската по ипотеката, започват да текат убийствени лихви: наказателна лихва, лихва за просрочена главница и лихва върху целия остатъчен кредит. Положението се влошава още повече, ако заплатата му се превежда по сметка на същата банка. Така всеки лев, който влезе, автоматично отива за кредита.

Един от вариантите е рефинансиране, съветва екип на news.dir.bg. Зависи какъв тип строителство е жилището и колко стайно е. Също е важно каква е актуалната му цена към този момент. Проверете тези неща и опитайте и в друга банка, а не само във вашата, съветва брокер Антон Илиев. В момента ипотечен кредит с размер 85 000 лева и срок на изплащане 30 години (ако годините ви позволяват по-дълъг срок на изплащане) има месечна вноска около 560 лева, коментира експертът. За да рефинансирате, много зависи оценката на имота към настоящия момент. Съветът на Илиев е да се отиде до клоновете на пет-шест различни банки и да се говори с кредитните инспектори, които отговарят за ипотечните кредити. Те би трябвало да са в течение на актуалните пазарни оценки в конкретното населено място. Лош късмет е да сте си купили имот точно в пика на цените и сега той струва наполовина от тогавашните цени. Ако „ударите на камък“ и цената на имота ви наистина е двойно по-ниска, за съжаление остава единствено вариантът продажба. Може да договорите с банката остатъка от кредитите ви да бъдат преструктурирани в потребителски без ипотека, което е сложна процедура. Преди обаче да говорите с тях (вашата банка), проверете в агенция за имоти на каква цена и за колко време може да се реализира продажба на имота ви. Така ще може да си направите сметката по-добре. Питайте в агенцията за недвижими имоти каква е реалната пазарна цена, при която жилището може да се продаде за около два-три месеца, и тогава според сумата, която ви кажат от агенцията, преценете какъв кредит ще ви остане за погасяване към банката. Не се ориентирайте по офертните цени в интернет, те в повечето случаи не са адекватни, предупреждава брокерът.

В случай че имате няколко кредита, е добре да погасите първо този с по-висок ГПР (годишен процент на разходите), стига да имате тази възможност, твърди Илиев. Ако изплащате кредитите си сам и нямате съпруг или близък роднина, който да ви помогне в изплащането, трябва да търсите начин за погасяване на задълженията към банката, ако не изцяло, то поне частично. Това би могло да стане чрез продажба на друг недвижим имот. Но ако нямате друг имот и хора, които да ви помагат финансово, пътят е само един – продажба на ипотекирания имот, дори на цена, по-ниска от вашите задължения към банката. Най-доброто решение е да се опита предоговаряне на условията по кредитите, твърди брокер Кристина Найденова. Длъжникът трябва да изпрати писмено и аргументирано предложение до банката, в което да опише възможностите си за погасяване на задълженията.Едновременно с това е добре да проучи и възможността за рефинансиране на кредитите. Продажбата на ипотекираното жилище е най-неблагоприятна възможност и затова трябва да се разглежда като последен изход.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"