20 хиляди докоснати от куклите

Мисия Пловдив

24-05-2013, 16:58

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Награди и покани за фестивали "преследват" Виктор Бойчев и Кукления ни театър

20 000 зрители са посетили постановките на Държавен куклен театър Пловдив от началото на годината, каза за Plovdivutre.bg директорът Виктор Бойчев. Предварително пред културното министерство шефът на театъра е прогнозирал 35 хиляди посетители за цялата 2013 г.

В навечерието на 24 май екипът, създал  спектакъла „Вграждане”,  спечели награда „Пловдив” в Категория „Театър”. Бойчев е убеден, че постановката за възрастни заема достойно място не само сред постановките у нас, но и в света. Тя бе отличена и с два приза Икар за 2013 г. „Вграждане” ще представи Пловдив и на най-големия български фестивал за театър „Варненско лято”. След това трупата заминава за Санкт Петербург. „Очакваме покана и от Шеченския фестивал за съвременни театрални форми”, похвали се Бойчев. „Трудно излизаме от страната, защото спектакълът е придружен със сериозна материална част, но ще се опитаме да направим всичко възможно”, добави той.

По думите му театърът се развива като артистичен център, защото екипът е готов да се заеме с амбициозни спектакли като „Вграждане”, „По ръба на небето”, „Фауст” от 2007 г., „Едип”. За малките зрители също сме направили емблематични представления, които децата помнят и много обичат.

„Тъкмо се връщам от руския Омск в Сибир”, разказа Бойчев. Милион и 400 хиляди души населяват града. „Когато е започнала Втората световна война там е преместена цялата промишленост на Русия. Сега продължава да е икономически център”, добави той. По думите в момента инвестициите в културата в Омск са огромни. Обновени са изцяло филхармонията, театърът, направени са ремонти на академичния театър. „Улиците не им са много добре поддържани, но за сметка на това всички културни институции блестят”, добави Бойчев. Няколко храма са построени наново, защото са сринати след революцията.

В Омск се обръща голямо внимание на духовността. Градът вече гостува 2 пъти в Кукления и в Драматичния театър в Пловдив. „Смятам, че не би трябвало общината и областната управа  да изпускат възможността, след като културните пратеници са изпратени и Омск имат представа кои сме ние, да продължат икономически и всякакви други интереси”, апелира Бойчев. Той е убеден, че достойно можем да представяме културата и музиката си на милионния руски град и от това ще печелят и двете страни.