Подземният музей на "Св.София" отвори врати

Мисия София

24-05-2013, 18:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Това е първият от четирите музея, които се изграждат в столицата, във връзка с кандидатурата й за европейска столица на културата

Подземният музей на базиликата "Света София" в столицата беше отворен за посетители.

Това е първият от четирите музея, които се изграждат в столицата, във връзка с кандидатурата й за европейска столица на културата. На откриването присъстваха ръководството на Столична община, бивши и настоящи министри, както и бившият премиер Бойко Борисов.

"София става средище на музеи, след като десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след откриването на подземния музей. Той заяви, че се радва, че в най-голямата криза са успели да направят този проект и това ще продължи и занапред.

До този момент, около 5 милиона лева са вложени в музея и за укрепването му, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на откриването. "За мен е изключително вълнение, на този прекрасен празник 24 май, най-подходящия ден, да отворим за посещение може би най-ценния музей. Съпричастна съм с изграждането и работата в този музей през последните 7 години и затова споделям вълнението на всички, които са работили цяло столетие", каза тя.

Фандъкова благодари на всички, които са имали активно участие по работата за базиликата "Св. София" – архитект Васил Китов, екипа на архитект Васил Китов, екипа на Петър Митанов, проф. Божидар Димитров.

"Св. София" е имала късмета да оцелее, тъй като е била превърната в джамия, и може би това я е запазило като сграда. След възстановяването на християнската власт в България през 1878 г., сградата е била направена отново църква. "Св. София" не е само най-старата църква у нас, но и един огромен археологически комплекс, който включва един античен и късноантичен некропол под нея.