Рекордьори сме по сигнали за измами с европари

Парите

25-05-2013, 13:34

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

46 доноса слагат България на челно място в ЕС

България е страната от Европейския съюз, от която през миналата година са постъпили най-много сигнали от т.нар. частни източници за злоупотреби с европейски средства. Това съобщиха от Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ при представянето на годишния си доклад.

От службата отчетоха, че доверието към нея се увеличава, а продължителността на разследванията намалява. През 2012 службата е приключила рекорден брой разследвания - 465. За разлика от преди, тази година ОЛАФ не дава данни за отделните държави. Причината за това е, че разследванията стават все по-европейски, а не национални.

Джовани Кеслер, генерален директор на ОЛАФ, отказа да съобщи подробности за текущи разследвания в България. Със сигурност се знае, че службата сега се занимава със скандалната сделка, при която Министерството на земеделието и храните възложи на бивши свои служителки да направят страници в социалните мрежи на Програмата за развитие на селските райони, а фирмата им да получи за това 48 хиляди лева.

За България миналата година са били получени 46 сигнала от т.нар. частни източници. По този показател страната води пред всички останали държави. Друг канал за приемане на сигнали са обществените източници - Европейската комисия, държавни институции и организации. През миналата година за България са получени само 4 такива сигнала.

През миналата година ОЛАФ е започнала 431 разследвания, което е 3 пъти повече, отколкото през 2011 г., когато са започнати 147. Едно разследване се завършва средно за по-малко от 2 години, предава КРОСС.