Над милион българи без достъп до лекарства

Животът

25-05-2013, 15:28

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Малките населени места - кошмар за аптекарите

В седем града и повече от 4000 села в България няма аптека. Това оставя над един милион българи без достъп до лекарства. Тези хора пътуват до съседни селища, за да се снабдяват с медикаменти, сочат данни на Фармацевтичния съюз.

Според експерти малките населени места не са привлекателни за аптекарския бизнес, тъй като за 2/3 от оборота с лекарства по Здравна каса няма надценка, а с останалите продажби няма как дрогериите да оцелеят.

Държавата не се грижи да има лекарствено снабдяване във всички населени места. Допълнително, създавайки пряка, дивашка конкуренция в цените, това създава условия в малки населени места да не могат да съществуват аптеки, коментира  магистър-фармацевтът Антон Вълев пред бТВ. Засега обаче единствената преференция за разкриване на аптека в малко селище е наполовина по-ниската такса.

Според Тодор Найденов от Българския фармацевтичен съюз обаче преференция само за откриването, без мисъл за по-нататъшното функциониране на аптеката, е мислене на парче. От Фармацевтичния съюз предлагат да се въведе критерий за разкриване, така че на определен брой население да се падат определен брой аптеки. Настояват още всяка трета аптека на един собственик задължително да е в малко селище, а всяка четвърта - да е денонощна.