Екипи 3 в 1 помагат на старците по селата

Животът

25-05-2013, 16:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Полицаи, пожарникари и социални в подкрепа на самотните пенсионери

МВР и социалните работници организират обща акция в защита на самотните хора по селата. През последните месеци службите са успели да обгрижат всеки възрастен човек, който няма на кого да разчита за елементарни неща, като купуване на лекарства, например.

Равнина е едно от големите рудоземски села. Къщите обаче са празни, а в селото живеят стотина пенсионери. Повечето от тях са самотни като 66-годишната вдовица Юлия Сарева. Децата й се преместили в Пловдив, но тя не могла да напусне къщата, в която живяла цял живот с покойния си съпруг.

Малко по-високо в планината, в село Корита, друга възрастна жена също няма на кого да се обади дори за един аспирин. Соня Димитрова ще бъде столетница след само четири години. За да защити тези хора, държавата сформира екипи, в които полицаи, пожарникари и социални обикалят по селата. Гостуват им поне веднъж месечно.

Районът е спокоен, но въпреки това, минавайки, срещайки се с тях, ги предупреждаваме - да не се доверяват толкова много. Все пак понякога минават и непознати лица - гастролиращи, които е възможно да влезнат в домовете им и да посегнат на имуществото им, обясни младшият полицейски инспектор от Рудозем Валентин Аргатски.

За трудноподвижните всекидневно се осигурява асистент. В задълженията им влиза да готвят, перат и да къпят веднъж седмично възрастните хора, както и да ги разхождат.

Не винаги и не във всички случаи е важно отпускане на финансова помощ. В много случаи , хората в този район имат нужда някой да поприказва с тях, да им обърне внимание, каза директорът на дирекция „Социално подпомагане” в Мадан - Минка Добрева.

Освен на възрастните, посещенията помагат и на службите, за да реагират по-адекватно при необходимост, предава бТВ