Връщат ни изгубени монети, сечени в Аполония и Месамбрия

Новините

26-05-2013, 06:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Възможно е заловените в Америка антики ще се окажат част от голямото съкровище, открито преди години край Омуртаг

До няколко дни върнатите от САЩ древни монети на България трябва да бъдат предоставени на Националния исторически музей. Подробности за конфискуваните ценности, които бяха открити при опит за контрабанда зад океана, все още не са известни. Това каза директорът на Националния музей Божидар Димитров пред "Фокус".

"Единственото, което успях да разбера е, че много от моментите са сечени в Аполония и Месамбрия (Созопол и Несебър) Това са двете най-големи градове-държави по българското Черноморие в годините назад. Когато пристигнат при нас, монетите ще бъдат разгледани една по една. Трябва да уточним къде точно са намерени. Това ще ни даде ценна информация за търговските връзки на колониите", обясни Димитров.

Едно от необичайните неща, които професорът споделя е, че много от съкровищата на Аполония се намират в равнината на Пазарджик. Според археолозите, това говори за тесни търговски връзки между районите. Там са открити и монети на още два града, което показва, че древна Аполония е имала конкуренция при търгуването, главно със зърно.

"В Северна България обаче, монетните съкровища се състоят само от монети на Аполония. Това означава, че древният град е бил абсолютен монополист в търговията с Варна, Търговище и Шумен", разказа директорът на Националния музей.

Димитров изрази надежда, че заловените в Америка монети ще се окажат част от голямо моментно съкровище, открито преди години край Омуртаг. Той обясни, че малко от ценностите, които бяха намерени там са откупени за фонда на музея – точно 63 броя монети. Другите, според иманяри близо 9 000 броя, просто изчезнаха.

"Това е едно колосално съкровище. Усилията на съответните органи се оказаха неуспешни и това богатство не беше открито. Надявам се, че ще имаме съвпадение при сравнението на монетите, с които разполагаме и тези, които ще ни бъдат върнати", допълни Божидар Димитров.

След като бъдат проучени монетите ще останат в Националния исторически музей. Повечето върнати съкровища остават в НИМ, тъй като не се знае къде са били открити.

"Не можем да рискуваме да променим историята след време ако върнем созополски монети на музея в Русе например, само защото са заловени там при опит за контрабанда", каза Божидар Димитров