Спускат елементите за подводния параклис от лодка с въздушен парашут

Химически свещи под вода ще палят туристи и местни, които решат да се гмуркат, градежът в Приморско започва на 1-ви юни

Елементите за подводния параклис в Приморско, чиито градеж ще започне на 1-ви юни, ще бъдат спуснати под вода от лодка с въздушен парашут, съобщи един от инициаторите на идеята от водолазен център "Посейдон" Тодор Попов.

Той обясни, че по този начин те ще бъдат олекотени, предаде радио "Фокус". На мястото под вода ще бъде направен и кофраж за цимента и мозайката.

"Плочите с църковни текстове, камъкът с кръст и свещник, вече са направени. Изработена е и икона на Св. Никола с бронзови елементи. Друга плоча ще носи посланието "За равен брой". Тя ще указва, че на място има подводен параклис. Елементите са на скулптура Никола Диков от странджанското село Ясна Поляна", обясни Попов.

Параклисът, който ще пази рибари, водолази и моряци ще се намира южно от местността Буруна на близо 12 метра дълбочина. От водолазния център се надяват, че първият подводен параклис в Източна Европа бързо ще се превърне в туристическа атракция за любителите на дайвинга. Химически свещи под вода ще палят туристи и жители на Приморско и региона, които решат да се гмуркат. Инициаторите на идеята не подготвят грандиозно откриване. Всички елементи за изграждането на уникалния за страната ни параклис са били осветени от Отец Гавраил от Приморско. Парите, вложени в градежа, няма да бъдат смятани.