Съдбата се реваншира на Байерн с пета купа в Шампионската лига

Борусия (Дортмунд) даде всичко от себе си, но загуби и тази битка, с 1:2

Байерн (Мюнхен) е новият носител на трофея в Шампионската лига! "Баварците" завършиха по-най оптимален начин един от може би най-успешните си сезони, в който взеха титлата в Германия по убедителен начин, и се пребориха и за най-ценното европейско отличие, което в последно време им се изплъзваше болезнено. Трофеят за мюнхенския гранд е пети във витрината им, като така те се изравниха с Ливърпул по брой спечелени купи в турнира. Грандът има и три загубени финала в турнира, като може би най-болезненият бе от Челси насред "Алианц Арена" миналия сезон. Сега обаче сълзите са изтрити, а съдбата благоволи да целуне "баварската машина".

 

ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО ТУК

ТЕВТОНСКАТА БИТКА ТУК

СНИМКИ ОТ ФИНАЛА И НАГРАЖДАВАНЕТО ТУК

 

За Борусия (Дортмунд) остана разочарованието и сълзите, тъй като момчетата на Юрген Клоп играха силно и амбицирано, но силите им не стигнаха да удържат равенството до 90-ата минута. Байерн поведе чрез Марио Манджукич в 60-ата минута, а Иклай Гюндоган изравни от дузпа в 68-ата. Минута преди края на редовното време Ариен Робен вкара безценния втори гол за своя тим във вратата на невероятния Роман Вайденфелер.

Невероятен спектакъл подгря най-значимото съревнование в европейския футбол този сезон. 80 рицари в червени и жълти екипи проведоха въображаема битка на терена и създадоха невъобразимо удоволствие на хилядите фенове на "Уембли". След оттеглянето им две легенди на двата тим а- Ларс Рикен и Паул Брайтнер, показаха Купата, "виновна" за тазвечершния суперсблъсък. После шоуто започна....

Всички очаквания са Байерн да демонстрира превъзходство в самото начало, но Борусия е тимът, който играе по-агресивно през първите 15 минути. Тимът на Юрген Клоп съумя да отправи 3 изстрела към вратата на съперника, докато Байерн - нито един. В 10-ата минута Якуб Блажчиковси с първи изстрел за Борусия, той обаче мина встрани от вратата. В 13-ата минута Левандовски си поведе силно топката и бе блокиран от Боатенг. Минута след това отново полякът пробва мерника си към вратата на Мануел Нойер, но той се намеси добре. Няколко секунди след тази ситуация Куба Блажчиковски, останал сам срещу Нойер, отправи изстрел, но стражът на Байерн блокира удара с тяло. 5 минути по-късно шут на Марко Ройс също спря пътя си в тялото на вратаря на Мюнхен. Борусия диктува играта, а националният страж на Германия спасява тима си от изоставане в резултата. В 22-ата минута и Бендер шутира, но Нойер отново е на мястото си.

Германският шампион показва зъби едва в 26-ата минута, когато Марио Манджукич стреля с глава към вратата на Вайденфелер, но стражът на Борусия протегна дясната си ръка и отклони топката. В следващата минута Хави Мартинес засече след изпълнение на корнер и отправи удар, но топката мина на сантиметри от целта. Нова, много чиста възможност пред Байерн се отваря в 30-ата минута, когато Робен на скорост влиза в наказателното поле на съперника и стреля, сам срещу вратаря. Вайденфелер обаче саботира намеренията на холандеца за гол. Тук вече играта се поизравни, а интригата се завърза още по-здраво.

 

Левандовски атакува, а Нойер реди добри намеси. Полският нападател притесни вратаря на "баварците" отново в 35-ата минута, но ударът му бе блокиран. "Баварците" вече оказват надмощие в двубоя. Шанс за тях в 37-ата минута - Мюлер стреля с глава, но пропуска. Малшансът пък продължава да преследва Ариен Робен. Останал сам срещу вратаря на съперника, той шутира право в лицето му, топката е отклонена, а Суботич чисти без проблем.

 

НАЧАЛО НА ВТОРАТА ЧАСТ. Борусия прави усилия отново да диктува играта на стадион "Уембли". Феновете в Лондон създават неповторима атмосфера и подканят съперниците да открият резултата. В 59-ата минута Данте пробва да изненада стража на Борусия, но стреля право в ръцете му. Минута по-късно обаче резултатът е открит - Марио Манджукич извежда Байерн в резултата - 1:0. Робен бе изведен сам срещу Вайденфелер, финтира го, след което почти от самата аутлиния прати топката успоредно на голлинията. Шмелцер не успя да изчисти, а хърватската "деветка" чукна топката в мрежата.

Борусия не се предвава! В 66-ата минута Пишчек пада в наказателното поле, но Рицоли остава безмълвен. Две минути по-късно Данте извършва безумно нарушение - вдига високо крак и рита в корема Марко Ройс. Италианският рефер отсъжда дузпа, но спестява втори жълт картон на играча на Байерн. зад топката застава Илкай Гюндоган, който не трепва - 1:1. Нойер дори не хваща ъгъла на изстрела му. В 72-ата минута става нещо невероятно! Невен Суботич успя да избие топката от крака на Робен в момента, в който той вече вкраваше втория гол за Байерн! В 74-ата минута Левандовски бележи със страхотен удар, но попадението не е зачетено, тъй като полякът е играл с ръка преди да шутира.