920 заявления са подали за прием в детските градини

Новините

26-05-2013, 10:30

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Няма сигнали за срив на електронната система

В първия ден от електронния прием на документи за кандидатстване в детски заведения в Община Стара Загора са подадени рекордните 920 заявления. Отделно около 100 души са подали заявления на хартиен носител в избраната от тях детска градина, подпомогнати от директорите или други информирани длъжностни лица.

Данните са на отдел "Образование" към 17.40 часа на 22 май, когато за първи път в практиката си Община Стара Загора стартира електронна система за прием на тригодишните деца в целодневните детски градини.

За първи път детските заведения осъмнаха без опашки от денонощно чакане на родители пред вратите им, за да се вредят по-напред в списъка.

Страницата ще бъде отворена денонощно в продължение на 15 дни. След това 3 дни ще се извършва компютърното класиране, след което ще се обявят резултатите. Следват още 15 дни за записване и обявяване на останалите свободни места.

"С въвеждането на електронния прием в детските градини се постига пълна прозрачност и се изключва напълно субективният фактор при определяне на класиранията - коментира Пенка Чавдарова, началник на отдел "Образование". - Родителите имат възможност да подредят шест желания в зависимост от техните удобства - най-близо намираща се градина до постоянен адрес или месторабота, до училището на по-голям брат или сестра и т.н.

За приемане в детско заведение могат да кандидатстват деца, които в годината на кандидатстване (2013-а) навършват три годинки, независимо от това, че cа родени през декември например. В детските заведения на общината има достатъчно места за всички желаещи и няма да останат неприети деца."

Пенка Чавдарова припомни, че всички общински детски заведения са в отлично състояние и в тях работят професионални педагози.

Месечната такса за отглеждане, възпитание и обучение на децата в целодневните детски заведения на територията на община Стара Загора е 50 лева, а за седмични детски градини - 55 лева.