Д-р Таня Андреева ще бъде новата здравна министърка

Политика

26-05-2013, 12:00

Снимка:

bTV

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пребиха екип на Спешна помощ в София

Директорката на болница "Шейново" приела поста заради многото допирни точки, които има с програмата на левицата

Първото официално име в кабинета "Орешарски" е д-р Таня Андреева, директор на болница "Шейново".

Кандидат здравната министърка поясни, че е приела поста след разговори с председателя на БСП Сергей Станишев. Причина да се съгласи са многото допирни точки, които има с програмата на левицата. Андреева описа виждането на БСП за здравеопазването като много по-социално. "Държавата трябва да се намеси в момента на огромна заболеваемост на българите, демографски срив, достигащ следвоенни нива."

Акушер-гинеколожката по професия ще поеме здравното министерство и смята да предложи законопроект за инкриминиране на нападенията върху медицински лица.

Отпадането на лимитите за дейност и финансиране на медицински дейности са друпи приоритети, които тя си поставя.

Трета стъпка в по-социалното здравно ведомство ще бъде поевтиняване на лекарствата, а според директорът на "Шейново" болниците като търговски дружества трябва освен грижи, да поемат и своите разходи – например за ремонтни дейности.

"Парите за болниците трябва да се разпределят по-балансирано, да няма избрани заведения, които да са свръхфинансирани, а други ощетявани. Средствата от здравните осигуровки трябва да се използват за здраве", заяви д-р Таня Андреева.

Пред bTV тя коментира побоят над лекари в събота като зловещ.

"Престъпно е да се бият лекари без причина", каза тя. По думите й Спешната помощ е най-трудната част от цялата медицина.

В събота екип на Спешна помощ отнесе жесток побой в София, след като се отзовали на сигнал за жена, болна от диабет, която получила дихателни проблеми. Медиците отишли на адрес в квартал "Овча купел", където се оказало, че 15-годишна девойка е прекалила с алкохола. Вместо да си свършат рабоатата обаче лекарите трябвало да се защитават от петима мъже и една жена, които ги пребили.

За инцидента са задържани шестима души на възраст между 21 и 37 години.