Болница "Пловдив" изследва деца с болни бъбреци

Мисия Пловдив

26-05-2013, 14:07

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Освен че не е болезнено, рисковете от това изследване са сведени до минимум

Педиатричното отделение в болница „Пловдив“ е единственото място в Южна България, където се прави едно от най-съвременните изследвания на деца  – контролирана бъбречна биопсия. Това е високоспециализирана диагностична дейност, която се поема изцяло от здравната каса, а родителите не се налага да плащат нищо допълнително, обясни д-р Анеса Георгиева, началник на отделението.

Процедурата се извършва с тънка биопсична игла. Тя се прикрепя към трансдюсера на ултразвуковия апарат,  изстрелва се и с нея се взема  материал от бъбрека на детето за поредица от специални изследвания. Манипулацията се прави с местна упойка и се проследява през цялото време на екрана на апарата.  Тя е атравматична, защото не е хирурична и продължава около 5 минути.  Освен че не е болезнена, рисковете от това изследване са сведени  до минимум, почти до нула, увери завеждащата. Досега усложнения не са наблюдавани, но пациетите остават едно денонощие в отделението за наблюдение

Изследването е подходящо за деца с хронични бъбречни заболявания като нефротичните синдроми, които протичат със значителна загуба на белтък с урината, изразени отоци по цялото тяло и намаляване количеството на отделената урина. Биопсия се прави и на деца с хронични гломерло-нефрити, при които характерни симптоми са кървава урина, загубата на белтък с нея, отоци, а при някои от тях и високо кръвно налягане.  

При наличие на такива симптоми родителите веднага трябва да потърсят специализирана консултация, за да се прецени точният подход , препоръча д-р Георгиева. Пациентите в никакъв случай не бива да се самолекуват  и да се водят на баячки и лечители.

Биопсията помага на нефролога да определи най-подходящото лечение , както и да се даде прогноза за развитието и изхода  от заболяването, каза още лекарката.