Орешарски: Без политкомисари в кабинета

Най-доброто от печата

27-05-2013, 07:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В кабинета ще има силно женско присъствие

Кандидат-премиерът Пламен Орешарски ще предложи "експертен кабинет на промяната", твърдят два различни източника от БСП.
До вчера вечерта само Орешарски и лидерът на левицата Сергей Станишев знаеха точния състав на правителството, който ще бъде предложен за гласуване в парламента.
Ясна е обаче формулата му - тя ще включва изцяло експерти, някои от които са идейно свързани със социалистическата партия, тъй като кабинетът ще изпълнява нейната програма. Тя включва решаване на социалните проблеми, повече държава в икономиката, съживяване на икономиката и пазара и насърчаване на предприемачеството, антимонополни мерки и др.
В екипа ще има фигури, които се радват на доверието на европейските институции и имат опит в работата с европейски фондове.
Без силов вицепремиер

Сигурно е, че за разлика от кабинета "Борисов", новото правителство няма да има силов вицепремиер, научи "Труд". Още в събота се е разбрало, че Младен Червеняков губи шансове за министър на вътрешните работи, а Янаки Стоилов - за вицепремиер с ресор "Социална политика". Той е и един от най-ярките противници на плоския данък, а ДПС са твърдо против отпадането му. Едно от сигурните имена било на Ангел Найденов, който вероятно ще оглави Министерството на отбраната.
Очаква се финансите да поеме специалистът по бюджет Кирил Ананиев. Друг вариант е поста да заеме икономистът Петър Чобанов, а Ананиев да е вицепремиер. Името на Чобанов се спряга и за икономическото министерство заедно с това на Петър Кънев. Титуляр в МВнР може да е евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин. Титуляр в спорта, който вероятно ще остане агенция, а не министерство, вероятно ще е олимпийският шампион по борба Георги Мърков.
Според запознати с текущите преговори с представители на ДПС, движението може да няма кадри в правителството. "Нямаме квоти", заяви вчера пред БНР Йордан Цонев от ДПС. От "Позитано" 20 се кълнат, че в бъдещото правителство няма да има хора без експертна подготовка.
Друг източник съобщи, че в кабинета "Орешарски" ще има силно женско присъствие. За здравен министър ще бъде предложена и.д. директор на столичната АГ болница "Шейново" Таня Андреева. Говори се, че в земеделието ще отиде Светла Бъчварова.
Националният съвет на БСП ще одобрява днес състава и структурата на Министерския съвет на Орешарски. Пленумът ще започне в 16 ч. До последно вчера и днес се водят разговори с ДПС, с "Атака", днес Орешарски ще се види с лидерката на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, с "Глас народен" и др.
Бившата министърка от ГЕРБ, сега депутатка Лиляна Павлова, пък обяви пред Би Ти Ви: "Няма невъзможни неща. Някой ден е възможно да има коалиция с БСП, защо не." "Имам впечатления от Орешарски. Той е балансиран човек, който вярвам, че ще се грижи за финансовата стабилност. Ще се грижи за страната", каза още тя.