Проф. Кирил Топалов на мисия при папата

Най-доброто от печата

27-05-2013, 06:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отива посланик във Ватикана, храмът ни до фонтана "Ди Треви" пак работи

Професорът по българска литература и любимец на поколения филолози в Софийския университет Кирил Топалов е най-вероятната кандидатура за посланик на България във Ватикана, научи "Стандарт" от дипломатически източници. В момента той е секретар на президента Росен Плевнелиев, бил е посланик в Гърция. За назначаването на титуляр във Ватикана съобщи служебният премиер Марин Райков след среща с папа Франциск на 24 май и с държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне. Но категорично отказа да обяви името на бъдещия ни дипломат преди номинацията да е одобрена от приемащата страна.


Предпазливостта на Марин Райков не е случайна. България вече има горчив опит с Ватикана - външният министър на ГЕРБ Николай Младенов бе предложил Кирил Маричков-младши, но номинацията бе мълчаливо отхвърлена от хората на папата.
Аудиенцията на Райков при Негово светейшество Франциск донесе добра новина за България - че няма да се променя статутът на църквата "Св. Винченцо и Анастазио" и православните българи в Рим ще могат да продължат да я ползват. Храмът, който е на пъпа на Вечния град - точно срещу фонтана "Ди Треви", ни бе предоставен от папа Йоан Павел II през 2002 г. Близо половин година обаче църковният живот в нея бе замрял заради неразбирателство с румънския клисар, назначен от ректора на църквата. Първата литургия от половин година насам е била за Великден. Той превишил правата си, като забранявал на българите да ползват храма, обвиняван е от църковните ни дейци в самоуправство. Емигранти в Рим обаче признават с половин уста, че монетата има две страни - и ние сме подразнили домакините с комерсиализация
покрай ритуали като кръщенета и венчавки
"Убеден съм, че проблемите са на ниско ниво. Храмът ни е предоставен за богослужебна и пастирска дейност - за това се борим, а не да сме общност, която да функционира само в неделя", каза пред "Стандарт" архимандрит Климент Бобчев, енорийски свещеник на църковната ни община в Рим. "За мен е голяма радост, че премиерът, воден преди всичко от своето родолюбие, е поставил този въпрос при срещата си с папа Франциск и е уверен от него, че българската църковна община ще може безпрепятствено да извършва своите богослужения", каза епископ Антоний, викарий на дядо Симеон, български митрополит за Европа. На 24 май папа Франциск отправи поздрав към всички българи за празника. Аудиенцията бе съпроводена от гаф - на папата не успяха да се поклонят оперната певица Александрина Пендачанска, режисьорът Явор Гърдев и шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров. Обясненията бяха противоречиви - от това, че Ватиканът е променил в последния момент списъка, до другото - че посолството във Ватикана
не е изпипало състава на делегацията
По принцип аудиенциите при папата са строго регламентирани. За делегация, водена от премиер, квотата е 5 души извън първата двойка, а за делегация на президент - 10. Сега квотата била увеличена - от уважение към България и празника ни. Но извън списъка в крайна сметка останали един от тримата ни режисьори, поставящи по света най-известната ни в момента оперна прима и шефът на БАН. Тримата останаха изключително разочаровани. Според и.д. посланика ни във Ватикана Стефан Бончев това е недоразумение между екипа на предишния и сегашния папа. Ситуацията смутила и хората от администрацията на Светия отец, разказаха от делегацията. Гърдев и Пендачанска били поканени на чай. Примата е успяла да предаде дисковете с ариите си, които вече са при папата.