Паролите са като бельото... Те са лични!

Животът

27-05-2013, 06:49

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Съвети от Българска линия за онлайн безопасност

Според мащабно изследване на Майкрософт обикновеният интернет потребител притежава средно по 6,5 пароли и поддържа около 25 профила, изискващи пароли. Това означава, че използваме една и съща парола за около 4 различни сайта. Как да научим децата да плуват в морето, наречено интернет, съветва Една. 

По-надолу ще откриете няколко полезни насоки, които да предложите на децата си, за да направят паролите си сигурни. Проверете дали и вашите пароли отговарят на изискванията.

* Никога не казвай паролата си – дори и на приятел. Може да се окаже, че приятелят, без да иска, я предава на друг човек, или пък става бивш приятел, който може да я експлоатира.

 * Не използвай само една парола – това увеличава шанса да се получи лавинообразен ефект – от разбиването на един профил да последва разбиване и на останалите.

 * Създай си парола, която е лесна за помнене, но трудна за разгадаване:

- Използвай символи, главни букви и цифри.
- Нека паролата бъде поне 8 символа.
- Не използвай думи от ежедневния речник, т.е. такива, които могат да бъдат разгадани.


Един лесен и забавен начин за измисляне на парола:
Помолете детето да си помисли за любимия си филм, книга, музикант или песен. Ако това например е X-Man: First Wave, можете да му помогнете да кодира заглавието в трудна за разгадаване парола – xmn1stw. Всеки символ отговаря на първата буква на всяка от думите. Добавяйки и един символ по избор, правите паролата още по-силна - xm4n1stw$.
Не слагай паролата си на видимо място – може да звучи глупаво, но е установено, че голяма част от хората залепват лепящо листче с паролата си на монитора... Ако детето има нужда да си я запише някъде, нека да е на по-недостъпно за другите място.

Не се подлъгвай по фишинг атаки – обяснете на детето никога да не въвежда паролата си или други лични данни в изкачащи прозорци или линкове в други сайтове. Най-добре е да влиза в профилите си само през официалните сайтове, като изписва адресите им в браузъра.

Сложете парола и на мобилния телефон – с навлизането на мобилните телефони в ежедневието е добре да помислите за парола и на телефона на детето (ако сте преценили да му вземете такъв).