Антон Спасов: Бургас има футболна публика, която ще върнем на стадиона

Спорт

27-05-2013, 12:00

Снимка:

Марин Боянов

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Треньорът призна за интерес на наши и чужди клубове към няколко от футболистите на отбора

Треньорът на Нефтохимик Антон Спасов разказва за успехите и проблемите пред клуба, който се завърна в елита след 7 годишно изгнание във В и Б групите. Ето какво сподели младият наставник на шейховете:

- Господин Спасов, честито класиране в А група, това навярно е най- добрата новина за любителите на футбол в Бургас и най-вече за феновете на Нефтохимик. Какви са вашите цели за предстоящия сезон?

- Благодаря за поздравленията. Когато поех отбора, пред нас стоеше единствената задача да направим така, че нашите фенове отново да могат да изживяват във всеки мач емоцията от това да си привърженик на Нефтохимик. Смятам, че въпреки трудностите, успяхме да изпълним поставените цели, нещо повече – цели три кръга преди края бяхме сигурни участници в елитната група. В последния мач вдигнахме и купата за първо място в Б група, а футболистите се окичиха със златни медали. Сега вече сме във ваканция до 10 юни. Тогава отборът се събира за първа тренировка. През този период ние от спортно-техническото ръководство и собствениците на отбора, ще уточним какво ще преследваме през следващата година, но първо ще направим сериозен анализ на изминалия сезон и ще планираме подготовката в детайли.

- Имаше ли футболисти от Нефтохимик, които според Вас не дадоха всичко от себе си в изминалия сезон?

- Смятам, че всички момчета играха на предела на възможностите си. Тук искам да благодаря на нашите предшественици начело на отбора Димчо Ненов, Иван Цветанов и Тихомир Тодоров, които бяха подготвили много добре футболистите за тежкия пролетен сезон. Смятам, че дадохме шанс на играчите да се докажат в срещите. Естествено имаше проблеми с контузии и недобро моментно състояние на определени футболисти, но като цяло всички дадоха своя принос за изпълнението на поставената цел – влизане в А група.

- Предвиждате ли промени в състава на отбора, ще има ли освободени момчета, научих, че договорите на голяма част от играчите изтичат тази година?
- Когато един отбор преминава от едно ниво на футбола в друго са необходими промени. Ние и моя екип имаме съвсем точна представа за това, което трябва да направим и променим. В зависимост от бюджета, с който ще разполагаме, ще направим необходимите корекции. Най-хубавото е, че отборът е млад и много от момчетата все още имат да учат във футбола, като в същото време показват и качества, които могат да бъдат развити. Вече имах възможност да кажа, че ще изграждаме отбора като сплав от младост и опит, и затова на този етап ще се насочим към опитни футболисти за определени позиции. Когато разговорите с тях завършат с успех и имаме подписани договори, ще поканим всички медии и ще обявим, кои ще играят през следващия сезон в Нефтохимик.

 

- Следващият сезон ще наблюдаваме ли нови играчи в титулярния състав на Нефтохимик, вашият екип следи ли определени футболисти от други отбори?

- Имаме конкретен списък от играчи които следим, но е рано и ще бъде прибързано да съобщавам имената им. Не се тревожете, Нефтохимик е име в българския футбол и дори да звучи странно за някои, много играчи сами се обаждат и искат да играят при нас, като желанието е водещо, докато финансовите параметри, които също не са никак маловажни, остават на втори план.

- Има ли футболисти от Нефтохимик, който са наблюдавани от други отбори с цел да бъдат закупени, очертава ли се такъв трансфер на някое от вашите момчета?

- Да има интерес от няколко клуба, както от България, така и от чужбина. Преди всичко обаче ние ще се съобразим със стратегическите цели, които ще преследваме през следващата година. Ако постъпят конкретни оферти с показатели, които удовлетворяват нас, ръководството и самите играчи, няма пречка те да продължат кариерата си в други клубове, където да се развиват. Но това е процес, за който е доста рано да говорим.

- На 25-ти май бе организирано празненство по повод класирането на Нефтохимик в А група, какво се случи, събитието се отлага за неопределено време или директно се отменя?

- Доколкото съм запознат празненството бе организирано от феновете, затова трябва да попитате за повече подробности самите тях. Що се отнася до нас, видяхте каква бурна радост имаше на стадион “Лазур” след края на мача със Спартак Плевен.

- Какви цели сте си поставили след така желаното класиране? Вашият отбор има ли сили да повтори събитията от 1997-ма година, когато Нефтохимик игра за купата на УЕФА?

- Целите ни ще бъдат реално постижими. Това е което мога да кажа на този етап. Адаптацията на всеки отбор играл в по-ниска дивизия изисква време, затова нека вървим крачка по крачка напред. Естествено идеята ни е да направим силен и сплотен отбор, който да бъде равностоен на тези, които играят в елитната група.

- Къде ще се проведе лятната подготовка за новия сезон, тук в България или някъде в чужбина?

- Имаме няколко варианта. Вече търсим и съперници за контроли. Предстои обсъждане на всичко това с управителния съвет на клуба и след като нещата се изчистят и преценят, ще може да обявим конкретните места за подготвителни лагери, които отборът ще проведе. Това ще е ясно около седмица преди събирането на отбора през юни.

- Смятате ли, че след влизането на Нефтохимик в А група бургаските фенове ще се завърнат по стадионите и като цяло фен групата на Нефтохимик ще се умножи?

- Това е нещото, за което работим от първия ден. Ако сте идвали на нашите мачове сте забелязали, как макар и малко по-малко, зрителите на стадиона ставаха все повече. Надявам се и искрено вярвам, че Бургас има футболна публика, която ще се върне на стадиона и отново ще стане така, както когато ние играехме пред почти пълни трибуни във всеки мач.

- Смятате ли да се преквалифицирате, като изкарате лиценз “Про” за да можете да останете треньор на Нефтохимик и през следващия сезон, тъй като в момента имате право да бъдете треньор само на отбори от Б група?

- Да при първа възможност ще запиша курс за лиценз “Про”, като имам уверение от БФС, че ще се направи необходимото, това да се случи в най-скоро време.

- Пожелаваме на Вас и отбора ви успехи през новия сезон, и нека всички цели, който сте си поставили бъдат осъществени. Попътен вятър!!!

- Благодаря ви. Желая здраве на Вас и читателите на Вашия вестник. Очаквам всички, които обичат Бургас и Нефтохимик през новия сезон да бъдат на стадиона и заедно да се радваме на победите на отбора. 

Източник: в. "Бургас днес и утре"