Гледаме китайски гъби в Пловдив

Мисия Пловдив

27-05-2013, 12:39

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Азиатски инвеститори оглеждат и летището ни

Китайска компания проявява интерес към отглеждането на екзотични видове гъби в района на Пловдив. Фирмата планира да изнася продукцията си за Северна Европа, където има сериозен пазар. Това съобщиха кметът Иван Тотев и Кръстьо Белев от българското посолство в Шанхай.

Компанията ще е част от икономическия форум в Пловдив, на който ще присъстват представители на над 100 китайски и около 200 родни фирми. Това ще е най-голямата бизнес среща по рода си в България. Така Пловдив ще е в центъра на събитията и ще се утвърди като една своеобразна порта за бъдещи китайски инвестиции у нас. Срещата, която започва утре, е продължение на визитата на български бизнесмени и правителствени представители в Шанхай през ноември м.г. Тогава Пловдив бе най-активната община, отбеляза градоначалникът.

Ние представихме индустриалните зони около града. Интересът на китайския бизнес е огромен. Имаме продкрепата на министерствата на икономиката и на външните работи. На втория ден на форума ще присъства и президентът Росен Плевнелиев, който е патрон на срещата. Той ще бъде домакин и на официална вечера. Този тип внимание от страна на институциите – централни и местни, е особено важно за китайския бизнес, изтъкна кметът Иван Тотев.

В Пловдив ще присъстват представители на големи държавни и частни фирми от Китай. Те имат множество интереси, като основните са машиностроене, селско стопанство и туризъм. В момента директивите на Пекин са техните компанни да излязат на световния пазар. За Китай България е Европа. Ние сме много удобна отправна точка за разрастване. Вече имаме добър пример с автомбилите Грейт Уол, които се произвеждат у нас. Китайска фирма подготвя завод за производство и на електрически автобуси в района на Перник. Още две компанни от този бранш имат интерес в тази посока. Друга китайска фирма пък изкупува и големи масиви във видинско за отглеждане на фуражи и люцерна, посочи на свой ред Кръстьо Белев.

Новото при тях е туризмът в чужбина. Китайските туристи са доста заможни и обичат да харчат значителни суми зад граница. Особено популярни при тях в момента са обиколните маршрути с преминаване на няколко държави за броени дни. Азиатците не лежат да се пекат по плажовете, а се интересуват от културни и СПА дестинации. В този смисъл Велинград, Хисаря и други градове от областта са от особен интерес, изтъкна още Белев.

По думите му инвеститори се интересуват и от летище Пловдив, тъй като трафикът на стоки и хора между Китай и Европа постоянно расте. Големите западни летища обаче са на ръба на своя капацитет. Така Пловдив може да сес превърне в удобна спирка за източните инвеститори.

Следващият форум с китайският бизнес ще е в 26-милионния град Чун Ци на река Ян Дзъ през юли. Там са поканени и представители на община Пловдив.