Димящи самолети всяха паника в Пловдивско (+)

Животът

27-05-2013, 14:23

Снимка:

БЛИЦ

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Причината - провежда се съвместното българо-израелско учение

Преди около час над карловското село Климент много ниско над къщите прелетяха два самолета, разказват очевидци. Те са издавали страшен грохот, единият оставил страшна черна диря след себе си, пише БЛИЦ.

Самолетите са паникьосали хората и са ги изкарали на улицата. "Еърбъс", търпящ вероятно авария е прелетял много ниско над АМ "Тракия" в района на Стара Загора и след като не се е приземил там е бил видян за последно над Павел баня.

Бяха на не повече от 500 метра височина от къщите ни, уплашихме се, очевидно е, че имаха проблем, споделят очевидците от карловското с. Климент.

В близкото село Левски, където в момента се намира шефът на полицията в Карлово Иван Донев също са се стреснали от грохота на преминаващите ниско самолети. В полицията обаче сигнал няма.

Жиелите на карловските села твърдят, че самолетите били два. Предполага се, че вторият следва първия за да окаже помощ след евентуално кацане. Самолетите е видял и кметът на Калофер Румен Стоянов. Първият е минал в края на града, след десетина минути през центъра на Калофер много ниско, на височина 100-150 метра е прелетял и другият. Те са летели в посока изток-запад.

По-късно стана ясна възможната причина за създалата се паника. Въпреки мълчанието на официалните институции и ведомства, мистерията с нисколетящите и димящи самолети, която паникьоса половин България днес, започна да се разбулва. Около 10, 30 часа тази сутрин на 2 пъти по 3 самолета израелски F-16 прелетяха и кацнаха на пистата на авиобаза Граф Игнатиево, съобщава специализираният сайт pan.bg. След тях и 2 броя самолети за дозареждане във въздуха Boeing KC-707 "Saknai" кацнаха на летището. До края на деня се очаква и един самолет C-130 да долети от Израел. Така израелски самолети и 100 военнослужещи от Израел ще се включат в съвместното българо-израелско учение "Collector`s Item". Първият му етап ще се проведе от 23 май до 9 юни, а вторият – три дни в периода 11-20 юни. Тренировките са част от плана за двустранно сътрудничество в областта на отбраната от миналото Народно събрание.

Началото на "Collector`s Item" бе бъде дадено на 23 май и ще продължи до 9 юни, а втория етап ще бъде в рамките на 3 дни между 11 и 12 юни. Целта на тренировъчната дейност е да доведе до повишаване на оперативната съвместимост и усъвършенстване на подготовката на българските ВВС за работа в международна среда.
Именно огромният самолет-танкер Boeing KC-707 "Saknai" летящ на малка височина и следващ го изтребител F-16 най вероятно са причина за многобройните сигнали на паникьосани хора.