Спектакъл "Дихание от Долината"

Животът

27-05-2013, 14:58

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Драматичен театър "Любомир Кабакчиев" със спектакъл на площад "Севтополис"

Как от космическа частица се ражда Розата. Това е само част от сюжета на новия спектакъл на Драматичен театър "Любомир Кабакчиев" "Дихание от Долината".

Театралната постановка е посветена на 110-то честване на Празника на розата, което тържествено ще бъде открито в петък. През годините казанлъшкият театър никога не е поставял специален спектакъл за празника. Тази "традиция" вече ще бъде нарушена и то със сценичен продукт, чийто живот няма да завърши на 31 май. Близо 40 са ангажираните в спектакъл, в който текст, музика, танц и мултимедия, са умело преплетени. Акцентът е поставен върху пластичното сценично изкуство на основата на ритуалните и обредните действия на танца, разказа Светлин Ивелинов, който е режисьор на едночасовата постановка. Специално за нея е и текстът, дело на Румен Денев.

Театърът в Казанлък работи активно от октомври миналата година. Поставени са три премиери за възрастни и шест за деца, но всичко това преминава под знака на липсваща материално-техническа база, сцена, припомни директорът Диана Рамналиева. Финансовото състояние на културната институция се стабилизира, изчистени са неразплатените от миналата година близо 16 хил. лева, но съдебните спорове с читалище "Искра" продължават. И все пак, за първи път театърът прави премиера за Празника на розата, с подкрепата на община Казанлък и с финансовото подпомагане на спонсори на Празника на розата.

Амбициозната цел на театралите е спектакълът да се предлага за продажба като висококачествен туристически културен продукт, да пътува в чужбина, за да представи идеята за розата като национален символ на България и да рекламира успешно Долината на розите и тракийските царе.

Специална покана за премиерата е изпратена и на семейството на патрона на театъра в Казанлък-семейство Кабакчиеви.

Казанлъчани и многобройните гости на юбилейния Празник на розата ще се насладят на спектакъла "Дихание от Долината" на 31 май от 21 часа на площад "Севтополис".