Решават за таксата на велотранспорта в Бургас

Мисия Бургас

27-05-2013, 15:13

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Съветниците гласуват и за стоянките с нов председател на ОбС

Утре, по време на 24-то редовно заседанеие на общинския съвет в Бургас ще бъдат гласувани таксите за ползване на първия в страната велосипеден транспорт, както и промените свързани с дейността на новото общинско предприятие "Транспрот". Предложенията, включват намаление до 50 на сто за пенионери, ученици и студенти, както и издаването на дългосрочни карти, при които ще се ползва голямо намаление. Таксата на час ще бъде левче, а за повече от 6 часа тя ще бъде 2 лв. 

Припомняме, че Бургас стана първи в България с въвеждането на съвременния проект за зелен транспрот "Велосипедният град - модел за модерна градска мобилност". Той се финансира от Глобалния екологичен фонд и по него за града са осигурени над 120 колелета. Първата станция беше открита в началото на месеца пред Младежки културен център и е с капацитет за 12 велосипеда. С толкова ще разполагат и стоянките в Морската градина и БСУ, както и тези в кварталите на града. Колелетата са оборудвани с GPS-и с цел безопасност, проследяване и ограничаване риска от кражби и вандализъм, а цялата велостанция е под видеонаблюдение. 

 

 

Общинската сесия във вторинк ще се проведе в новата зала в Дома на нефтохимика в центъра а града с нов председател. След като досегашният - Снежина Маджарова от ГЕРБ влезе в 42-то Народно събрание, сега нейното място ще заеме колегата й от партията Константин Луков. Предвидени за разглеждане са 64 точки. Предвид, че това ще бъде първата след изборите сесия на местния парламент се очаква за пореден път част от тях да останат за разглеждане за 30 май.