Ето го новото правителство

Политика

27-05-2013, 16:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има и изненади в кабинета "Орешарски"

Вече стана ясен новия кабинет на Пламен Орешарски, който ще бъде гласуван от Народното събрание. Самият Орешарски заяви, че един от най-важните постове е този в правосъдното министерство и той ще бъде със статут на вицепремиер. Тежката отговорност ще се носи от Зинаида Златанова.

Ето и всички министри:


Министър-председател – Пламен Орешарски
Министър на финансите - Петър Чобанов
Министър на икономиката и енергетиката – Драгомир Стойнев
Министър на транспорта – Даниел Папазов, шеф на пристанище Варна
Министър на земеделието – Димитър Греков, ректор на пловдивски Аграрен университет
Министър на културата – Петър Стоянович
Министър на здравеопазването – Таня Андреева
Министър на вътрешните работи – Цветлин Йовчев
Министър на отбраната – Ангел Найденов
Министър на външните работи – Кристиан Вигенин
Министър на екологията – Искра Михайлова
Министър на правосъдието и вицеприемиер – Зинаида Златанова
Министър на спорта – Марияна Георгиева
Министър на образованието и науката – Анелия Клисарова, ректор на варненския МУ
Министър на труда и социалната политика – Хасан Адемов
Министър на инвестиционното проектиране Калин Тихолов
Министър на регионалното развитие - Десислава Терзиева

С известна доза удовлетвореност мога да докладвам, че всички министри са специалисти в съответната област, някои от тях дори водещи, каза Пламен Орешарски.

Предлагам МС да бъде с двама вицепремиери с координиращи направления - единият правосъдие и вътрешен ред и усвояване на еврофондове и вторият - координационни функции по отношение на икономическия блок министерства.

След изборите заявихме готовността Коалиция за България да поеме своята отговорност, да представи адекватна и съдържателна програма за промени. За първи път имаме възможност, само след един мандат в опозиция, получаваме уникален шанс да трупаме и печелим доверие отново, каза по време на събранието в централата на БСП Сергей Станишев.

Не става дума просто за формиране на правителство, а с каква цел БСП и Коалиция за България поемат ангажимента да излъчат програмно правителство, оглавено от Пламен Орешарски. В резултат на управлението на ГЕРБ, Бойко Борисов, Цветанов и върхушката на ГЕРБ, България се намира в бедствено положение и изходът от това положение може да се осъществи само чрез програмно правителство, допълни лидерът на "червените".

 Той акцентира и върху програмните намерения на правителството: Основата са нашите намерения пред избирателите, които гласуваха за Коалиция за България са възстановяване на държавността, създаване на икономически условия, социална справедливост.

Според Станишев 42-ото Народно събрание не е достатъчно представително за хората, както и 41-ото НС, затова правителството на Орешарски, ако получи подкрепа, му предстои един изключително труден период на доказване, че работи за общото благо, за върховенство на закона, за икономическо възстановяване и развитие.

Приключи времето на Борисов, когато парламентът беше подчинен на изпълнителната власт, заяви още Сергей Станишев.

Пламен Орешарски имаше пълна свобода при формирането на кабинета за разлика от мен, каза още той и допълни, че както той не е предложил Орешарски за премиер като "пожарникар", така се надява и Орешарски да не е избирал своите номинации за министри.