Уникален хоров фестивал стартира в Балчик

Добрич Лайф

27-05-2013, 17:29

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Формации от 8 държави участват във форума

От 5 до 9 юни в Балчик ще се проведе третото издание на международния хоров фестивал “Черноморски звуци”. Във фестивала ще участват 13 хорови формации от 8 държави, които ще се състезават за приза “Черноморски звуци”.
В продължение на 5 дни песни от Гърция, Украйна, Финландия, Сърбия, Румъния, Македония, Турция и България ще звучат в бялата прегръдка на крайморския град.

По традиция, участниците ще бъдат посрещнати на площада в Балчик, след което с дефиле ще се предвижат до Морска гара и Двореца, където ще бъде официалното откриване с концерт, подготвен от домакините смесен хор “Черноморски звуци”.

В продължение на два дни, тазгодишните участници ще работят с Хосе Елбердин – диригент и автор на “Da pachem domini”. Това произведение ще бъде изпълнено от фестивален хор с над 350 хористи от 7 държави по време на гала концерта на 8 юни. Тогава ще бъдат връчени призове и награди на участниците, както и голямата награда – статуетка “Черноморски звуци”.
Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател Огнян Василев.
Членове на журито ще са Хосе Елбердин и Валентина Георгиева.

Освен конкурсните концерти, които ще се провеждат в Каменна зала в двореца в Балчик, организаторите са предвидили и други два концерта. “Децата ни” ще се проведе на 6 юни. Сцената ще си поделят детска вокална формация от Балчик и детски хор на Харковския лицей по изкуства, Украйна.
На 7 юни жителите и гостите на белия град ще могат да видят детския мюзикъл “Денят на прошката”. Спектакълът е дело на Детска вокално-театрална формация „Таласъмче”.