И най-вкусните храни на света са...

Животът

27-05-2013, 18:44

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Има ли изненадани?

Всеки човек има списък с любими храни. Той зависи от културната му принадлежност, района, в който живее и не на последно място – от финансовите му възможности.

Защото, ако една от любимите напитки на милиардерите е кафе за 50 долара, ферментирало в корема на слон, то ние, простосмъртните, се задоволяваме с пица или шоколад.

Ето кои храните, които голяма част от хората наричат „любими“:

Шоколад

Всички знаем, че вкусният десерт се прави от какао. В миналото той е бил консумиран единствено като топла напитка. Наричат го „храна на щастието“, защото съдържа триптофан – вещество, което допринася за производството на ендорфини – хормоните на щастието.

Всяка година за шоколад се харчат близо 7 млрд. долара. Средно един човек изяжда над 5 кг шоколад на година, като най-често посягаме към него през есента и зимата.

Пица

Тя е на няколко хиляди години. Още римляните са били нейни почитатели – те са консумирали кръгъл хляб, който са посипвали с подправки. Това е ястие, което се приготвя навсякъде по света, но единствено в Италия се прави „традиционната пица“. Нейните съставки са защитени със специален закон.

Първата пицария е открита в Неапол. Точно там кралица Маргарита Савойска прекарвала ваканцията си, когато за рождения й ден известен пицар приготвил пица в нейна чест. И до днес тя се казва Маргарита.

Сладолед

Първата рецепта на сладолед е донесена в Европа от Китай – там местните смесвали плодове със сняг или лед и поднасяли десерта на императора. Рецептата била държавна тайна до ХI век, когато била публикувана в книга и достъпна за обикновените хора.

Пържола

Много сурова, сурова, средно сурова, средна, добре изпечена, много изпечена – това са шестте варианта, в които можете да поръчате пържолата си в ресторант.

Всички обичаме да похапваме пържоли (изключваме вегетарианците), но често изборът ни на вида месо се свежда до съдържанието на мазнини. Пуешкото месо съдържа 1% мазнини, пилешкото (без кожата) и шунката – 3%, телешкото – 8%, патешкото – 11%, бекона – 16%.

Пържени картофки

За първи път пържени картофки е ял третият американски президент Томас Джеферсън. Днес картофите са втората храна по консумация в менюто на американците – най-вероятно последица от пристрастеността им към така наречения джънк фууд.

Диетолозите обаче предупреждават – пържените картофи са не само мазни, но и токсични. Затова е важно не само да ги консумираме с удоволствие, но и с мярка.

 

Източник dete.bg