Кабинетът “Орешарски” е последен шанс на БСП да си върне доверието

Най-доброто от печата

28-05-2013, 07:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Правителството ще бъде гласувано от парламента в сряда

Правителството на Пламен Орешарски е последният шанс на БСП да си върне доверието на българските граждани.

Това послание отправи лидерът на социалистите Сергей Станишев към съпартийците си при представянето на предложенията за ново програмно правителство с мандата на БСП.
"Имаме уникален шанс да се борим да си върнем доверието на хората след само един мандат в опозиция. Но това е може би и последният ни шанс", каза вчера Станишев пред пленума на БСП. Той призова социалистите за пълна подкрепа на програмата и състава на кабинета "Орешарски" и неговите действия.

"Подкрепата е още по-нужна на фона на подготвените от ГЕРБ сценарии за реванш, дестабилизация на страната и масови протести", предупреди лидерът.

"Правителството на Орешарски ще стъпва по минно поле, ще стъпва по въглени от натрупаното недоволство на хората", заяви още Станишев. Заради това и на кандидата за премиер било позволено сам да подбере подходящите за министри хора, разказа соцлидерът.

"Завиждам му, че Орешарски имаше повече свобода от мен, когато съставях правителството на тройната коалиция и всяка партия имаше квоти. Разбирате, че този кабинет не може да е разделен на квоти. Трябват хора, които по преценка на министър-председателя могат да свършат работа.

Няма да има феоди в това правителство, заяви Станишев. Въпреки неговите обяснения част от социалистите посрещнаха със зле прикрито недоволство предложенията на Орешарски за министри. (Кои са те - виж по-надолу)

Татяна Дончева критикува пред съпартийците си остро номинацията на Цветлин Йовчев за шеф на МВР. Според червената юристка той е човек на ГЕРБ, щял да създава интриги и нямало да направи реформи в МВР. Кандидатурата му е сделка с ГЕРБ за подкрепа на кабинета, смята Дончева.

Зинаида Златанова, която доскоро оглавяваше представителството на ЕК в София и е номинирана за министър на правосъдието и вицепремиер, също не се радва на пълна подкрепа в БСП. Тя е смятана за човек на НДСВ и Меглена Кунева.

Златанова ще е и единственият засега вицепремиер в правителството на Орешарски с ресори правосъдие и вътрешен ред и еврофондове. Така тя ще е човекът, който ще се бори за повече фондове в Брюксел и ще трябва да работи за положителни мониторингови доклади от Еврокомисията по темата правосъдие и вътрешен ред. В ресора ще влезе и присъединяването ни към Шенген.

В правителството ще има и втори вицепремиер, който ще координира икономическите министерства, но неговото име не бе обявено вчера.

Правителството "Орешарски" ще има 16 министерства. По предложение на Орешарски се създава ново министерство на инвестиционните проекти начело с архитекта - специалист по интериорен дизайн, Калин Тихолов. То ще отговаря за големите проекти, финансирани от еврофондовете, без да му тежи всекидневната работа на министерството на регионалното развитие, обясни Орешарски пред пленума на социалистите.

Друга промяна в структурата на МС е връщането на младежта към министерството на спорта. Орешарски се е отказал от разделяне на икономиката от енергетиката, защото това щяло ненужно да забави спешните мерки. "Възложил съм на предложения от мен министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев веднага да започне работата по план за ребалансиране на енергетиката и удържане на цената на електричеството", заяви Орешарски.

От 17 членове на кабинета заедно с министър-председателя 6 са дами. Министрите в кабинета "Орешарски" владеят английски, немски, френски, руски и турски език.

Средната възраст на кабинета е 48 години, като най-млади са министрите на финансите Петър Чобанов (37 г.) и на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (37 г.). Доайенът на правителството е Хасан Адемов (60 г.). Сред министрите има лекари, юристи, финансисти, икономисти, историци, филолози, проектанти, архитекти и преподаватели.

Правителството на Пламен Орешарски ще бъде гласувано от парламента в сряда,
стана ясно още на пленума на социалистите. Това решение било взето въпреки настояването на ДПС за свикване на извънредно заседание във вторник следобед.
Мотивите на социалистите да не свикват извънредно заседание са да не дадат на ГЕРБ излишни поводи за политически спекулации. Социалистите се опасяват, че ако свикат депутатите в рамките на един час, след като президентът издаде указ с предложение до парламента, то народните представители от ГЕРБ нямало да присъстват на заседанието.