Енергетиката изпадна в шизофрения

Най-доброто от печата

28-05-2013, 07:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Политиците влизат в челен сблъсък с обещанията си за евтин ток. Предстои им болезнено отрезвяване

Ако някой някога си е мислил, че първият ден на новия български парламент ще мине нормално и далеч от типичните циркови номера, той е бил наивник. Но родните депутати надминаха и себе си във втория ден и го докараха до енергийна шизофрения.

Вероятно авторитетни политолози ще ни обяснят в бъдеще как народопомазаните избраници са искали да дадат незабавен отговор на тежненията на хората, които преди три месеца излязоха по улиците заради високите сметки за ток и заради които протести бившето вече правителство хвърли оставка. И как тяхното първично желание е било да отговорят именно на народните тегоби.

Нека. Ще се случи нещо различно. В първия ден на сегашното Народно събрание разбрахме, че енергетиката ни е напълно разкапана, че бързо решение няма и че популистки идеи са на път да вземат връх над всякакъв здрав разум. От страна на силните в този парламент БСП и партия "Атака" се заговори за замразяване на цените на тока. И от първата, и от втората споменати политически сили се чуха гласове за мораториум. Служебният премиер, икономическият министър, шефове на държавните енергийни компании и шефката на енергийния регулатор бяха привикани по спешност, изритани едва ли не с шутове от иначе редовните заседания, които провеждаха в момента, за да обясняват какво правим с тока. Получихме отговори, голяма част от които вече знаехме и са описвани в медиите. Положението в енергетиката наистина е шизофренно и няма как да се нормализира в скоро време. Това е наследството от последните няколко правителства. Вярно, че и служебният кабинет го караше яваш-яваш и сякаш не разбра, че поне в енергетиката има елемент и на спешност. Но този служебен кабинет все пак беше само за борбите, тоест за изборите. И министрите му ще се разлетят пак откъдето са дошли с една нова положителна точка в биографиите си - че са били министри.

Иначе "новото начало" в енергетиката и заканите за мораториум, меко казано, звучат притеснително. С какво разполагаме? С искания от страна на производители на ток, на енергоразпределители, на държавни енергийни компании, за вдигане на цените им от 1 юли. Ако всички тези искания бъдат приети, токът трябва да скочи с 40% посред лято. Борбата на ДКЕВР, казва шефката на тази независима комисия, независимата Евгения Харитонова, била скокът да бъде ограничен до 16%. Временно.

Ликвидността на Националната енергийна компания (НЕК) клони към нула, каза малко по-късно шефът на държавното дружество Иво Лефтеров. Той обясни, че студеният резерв не е плащан от началото на годината. Сума не каза. Дългосрочните дългове на компанията са над 700 милиона лева, а краткосрочните - около 1.7 милиарда лева. Както и да го гледаш - това е структура в практически фалит.

Като капак на всичко енергоразпределителят ЕВН не признава методиката, по която (не) му се връщат парите за зелена енергия, и вече си ги прихваща от сумите, които трябва да плати на самия НЕК.

Преди около два месеца "Сега" описа и този казус в коментар, озаглавен: "Енергетиката се разкапва. Незнайно защо?" Проблемът е, че енергоразпределителите трупат огромни загуби заради задължението да изкупуват и плащат скъпия ток от ВЕИ, от когенерации и от дългосрочни договори със скъпи тецове, а не си получават обратно парите от НЕК, както е разписано. ЕВН например твърди, че без това прихващане - около 55 милиона лева, загубите им ще станат непоносими - над 170 милиона лева, и може да се стигне до нарушаване на снабдяването с ток на потребителите. От подобни загуби се оплакваха преди време и другите енергоразпределителни дружества. Досега не са предприели крайни мерки.

В сряда, 22 май, служебното правителство възложи на министъра на финансите да организира и проведе преговори за "мирно" решаване на спора с ЕВН 

Иначе ще се стигне до арбитражен съд и България най-вероятно ще загуби делото. Просто защото НЕК не плаща за зелената енергия, както не плаща и за студения резерв. Нали си спомняме, че платежоспособността на НЕК според днешния й шеф е нула?

Но и това е само детайл. По думите на шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова за покриване на зелената енергия тази година са нужни около 1.2 млрд. лв. Заложени са малко над една трета по-малко. Собствениците на ВЕИ-та, които си имат твърди дългосрочни договори, плашат със съд...

На този фон някак бодряшки прозвучаха данни за финансовото състояние на БЕХ. Неговият шеф Михаил Андонов обяви пред депутатите, че миналата година холдингът е приключил с 356 млн. лева печалба. Но - като индивидуален отчет. На консолидирано ниво БЕХ, който обединява всички държавни енергийни дружества, бил на плюс с 15 млн. лв. Печелят АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток", а губят НЕК и Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

Тук идва друга загадка. Според служебния икономически министър Асен Василев БЕХ миналата година е вкарал в държавата дивидент над 800 млн. лв. В същото време тези дни холдингът изтегли мостови заем от 250 млн. евро, за да платим на френската "Париба" 195 млн. евро по заем, взет за прекратения проект за АЕЦ "Белене". Заемът всъщност е на НЕК, но го плаща БЕХ. В следващите месеци БЕХ ще пусне облигации, с които да покрие мостовия кредит. По оценки на рейтингови агенции доверието в енергийния ни холдинг не е високо, особено предвид на факта, че държи основна част от парите си - 88.2% в един трезор - Корпоративна търговска банка. Какви ще бъдат условията по тези облигации - можем само да гадаем. Засега научихме, че емисията на холдинга ще започне да се рекламира пред потенциални инвеститори и борсови играчи през юли-август на роуд шоу във Виена, Лондон, Люксембург и Берлин. Впрочем какви са условията по мостовия заем, също не научихме.

Странно и шизофренно звучащи числа от енергийните дружества впрочем могат да се вадят още дълго.
Но с какво депутатите твърдят, че ще противостоят?
"Атака" обяви, че внася искане за мораториум върху цените на тока и че всички други в парламента трябва да подкрепят този мораториум, за да се види, че се грижат за народа. Няма закон, по който това да стане. И без това сме в няколко наказателни процедури в Брюксел, защото не сме либерализирали пазара си на електроенергия.

Плановете са спешно да бъдат приети наредбите именно за ценообразуването в енергетиката и за либерализирането на пазара. Засега се чува, че ще се фиксира определена по-ниска сума на таксата за пренос, вместо да се изчислява на база на потребление. Че се мислят промени, включително законодателни, в плащанията за зелената и кафявата енергия. Какви точно - тепърва ще видим. Чухме обаче доста стряскаща идея - цената на тока на свободния пазар да бъде натоварена именно с тези добавки. Това пък е директен удар по българския бизнес. От 1 юли така или иначе всички потребители на ток средно напрежение трябва да излязат на свободния пазар и да се договарят пряко с доставчика си. Това са около 44% от потребителите - в мнозинството си средни и малки фирми. Така, вместо да търсят най-изгодния доставчик, те ще трябва да плащат куп добавки. И да оскъпят продукцията си.

Не знам дали депутатите са осъзнали колко чудовищно страшни са числата, които са чули - цитирах само малка част от тях. Но от очакваната управляваща партия чухме, че спешно ще се внесат промени, с които да се осигурят повече помощи за уязвимите групи. Че ще се въведат две тарифи на тока - евтина за потребление до 75 киловатчаса на месец и по-висока, за по-непестеливите. Как това ще вдигне разходите на енергоразпределителите - не чухме. Дали е справедливо - въпрос на лично разбиране. Че няма да доведе до така лелеяното оттласкване от рекордно ниското потребление, е ясно. Пък и нали се борим за енергийна ефективност и енергоспестяване...

От ГЕРБ пък се похвалиха, че са внесли в същия този първи ден на парламента законопроект членовете на ДКЕВР да се избират от депутатите, не от правителството. Казаха го с апломб, сякаш не ГЕРБ, а някой друг е управлявал в последните 4 години и е имал безпрекословен контрол над парламента...

На фона на разпадащата се енергетика всичко това звучи наистина шизофренно. Политиците влизат в челен сблъсък с обещанията си за евтин ток. Предстои им болезнено отрезвяване. И дано да е по-бързо. Иначе освен още по-високи сметки, можем да получим и пълен разпад в енергетиката.