Цветанов превърнал МВР в машина за рекет

Най-доброто от печата

28-05-2013, 07:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Партията на Бойко Борисов притискала и съдебната власт

Вътрешното министерство е използвано за рекетиране на бизнеса по времето на кабинета „Борисов”, обявиха вчера в ефира на TV7 напуснали редиците на ГЕРБ бивши депутати.

 

Търговци се оплакали пред ексзаконотвореца Емил Димитров, че държавата е оказвала натиск върху тях чрез оглавяваното от Цветан Цветанов ведомство и данъчните. „На мен са ми казвали, че са им искали 50-70% от техния бизнес. Един ми каза за 80%”, разказа бившият народен избраник. По думите му групите от полицаи и данъчни отивали при даден предприемач и му казвали да си прехвърли фирмата на друг човек. В края на миналата година Димитров споделил стигналата до ушите му скандална информация лично на Бойко Борисов, който по това време бе премиер, а той от своя страна му отвърнал само: „Ами да ги хванем тогава”. „МВР по времето на Цветанов премина границата - използваше се за разчистване на вътрешни неприятели, за неудобни бизнесмени”, добави  доскорошният съпартиец и колега на Димитров в 41-ото НС Иван Петров. Той разказа как стигнал до Цветанов сигнал за камиони, превозващи контрабандни цигари, в крайна сметка бил потулен. Според Петров от това  

са се облагодетелствали „приятелски кръгове”

 

„По време на управлението на Бойко Борисов страната ни губеше всяка година поне по 1.5 млрд. лв. от контрабанда от цигари. В тази сума не се включват сумите от контрабандата от алкохол и горива”, допълни го Емил Димитров, според когото държавата не е искала да пресече контрабандата. „В началото на 2010 г. казах на Борисов, че ако не я овладее, няма да му е лесно. Предложих му да купи последен модел скенери, за които парите щяха да бъдат избити. На другия ден Дянков ме попита дали аз съм му скроил този номер. Каза, че ще отпусне парите, но това така и не се случи”, разкри Димитров. Според него по време на предишното управление „машината била смазваща и поради тази причина хората още не могат да се отърсят от страха”. Той обяснил безрезултатно на експремиера също така, че лодката се клати от Цветанов. „Казах му, че ако Цветанов и Фидосова определят правилата за изборите, аз няма да участвам, и че от резултатите няма да бъде доволен”, подчерта Димитров. Той смята, че ексземеделският министър Мирослав Найденов, който е подсъдим по две дела за корупция и стана защитен свидетел, след като направи разкритията за подслушванията по времето на бившия МВР шеф, знае твърде много за корупционните схеми на Борисов и Цветанов

 

„Пак са го скроили по милиционерски. Министър да даде подкуп на подчинен, ще ни се смеят в цяла Европа”, не скри изумлението си Димитров, който също както и Найденов „скри” семейството си зад граница след направените разкрития срещу Цветанов. Димитров призна, че е заверил документи и показания в чужбина, защото по това време преди изборите ситуацията е изисквала това, а и Цветанов все още е бил на власт. „Аз станах неудобен за ГЕРБ, защото казах как трябва да се решат проблемите”, категоричен бе пък Петров. Двамата бивши депутати изразиха готовност да сътрудничат на прокуратурата във връзка със злоупотребите по време на предишния мандат.

 

Междувременно обвиняемият за корупция ексдепутат от ГЕРБ Димитър Аврамов обвини партийното ръководство в политически натиск над съдебната система. Той е убеден, че до неговия арест се е стигнало заради вътрешнопартийни сметки за разчистване.