Орешарски оттегля Калин Тихолов като министър

Политика

28-05-2013, 08:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Заради информация, че Тихолов е свързан със скандала "Дюнигейт"

Кандидатът за премиер на програмното правителство Пламен Орешарски ще оттегли кандидатурата на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното планиране, научи БГНЕС.

Вчера следобед Орешарски обяви структурата и персоналните назначения в предлагания от него експертен кабинет. Той предстои да бъде гласуван в сряда от новоизбраното 42-ро Народно събрание. Почти веднага след като проф. д-р Калин Тихолов бе предложен за министър на инвестиционното планиране, в интернет и електронните медии веднага излезе информация, че той е свързан със скандала "Дюнигейт" от началото на тази година, както и с подробния устройствен план за застрояването на Несебър.

Буквално часове след това Орешарски разговарял с арх. Тихолов, ръководител на катедра в архитектурния факултет на УАСГ, за неговото оттегляне.

Агенция БГНЕС публикува писмото на  проф. д-р арх. Калин Тихолов без съкращения.

Във връзка с моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство в програмното правителство на г-н Пламен Орешарски, буквално за часове в българските медии бяха разпространени и тиражирани редица спекулации и неверни твърдения, засягащи мен и моя професионален авторитет.

Приех поканата на г-н Пламен Орешарски с ясното съзнание, че като министър в програмно правителство, моята работа ще е свързана с професионалния ми опит и знания, а няма да се занимавам с политически битки и компромати.

Виждам обаче, че срещу мен се води нечиста кампания, която цели да възбуди обществено напражение и недоверие не само към мен лично, но също така и към новия кабинет на г-н Орешарски, който предстои да бъде гласуван в парламента в най-скоро време.

В своя професионален опит винаги съм се водил от принципа, че човек трябва да защитава професионалното си име и достойнството си. Затова не мога да допусна името ми да се използва за разменна монета в непочтени интриги и политически битки.

В тази връзка прецених, че ще е най-добре да бъде оттеглена моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство, за което проведохме и разговор с г-н Орешарски.

проф. д-р арх. Калин Тихолов