Спасението за Нефтохимик е модела Байер (Леверкузен)

Спорт

28-05-2013, 11:39

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В България са необходими около 2 млн лева, за да върви един клуб добре в родната А група

Такава идея бе лансирана от председателя на фен клуба на Нефтохимик Николай Тодоров по време на дебат за бъдещето на отбора. Примерът е точен в много аспекти.

Отборът на Байер от малкия за размерите на страната Леверкузен с население от около 170000 жители, е типичният заводски тим. /като такъв на площадката на Нефтохима преди 50 години бе създаден и бургаския Нефтохимик/ Преди време местната власт е настояла  пред управата на концерна Байер, в чиито огромни заводи работи голяма част от населението на града, да стане основен спонсор на отбора. Причината – това е най-голямата компания в региона и съответно един от потенциалните замърсители на въздуха в региона, въпреки изключително строгите норми за това в републиката. И … резултатите са налице.

Стабилно финансиране, постоянна публика, по-голямата част от която е именно от работещи в заводите и естествено успехи, които дават смисъл за инвестициите в отбора. Страхотен стадион - Бай Арена с капацитет от 30 000 места, основно реновиран за Световното през 2006-та.  В настоящата кампания Байер Леверкузен, където между впрочем започна кариерата си в европейския футбол и Митко Бербатов, се класира трети в Германия, само на точка след Дортмунд и ще участва в турнира Шампионска лига. Да, вярно Леверкузен е с бюджет от около 45 млн. евро на година, но в България са необходими около 2 млн лева, за да върви един клуб и то добре в родната А група. Разчетите за това бяха съобщени от Изпълнителния директор на клуба Благо Митрев, а и собствениците на клуба смятат, че това е реалистичната сума, зада няма финансови пречки пред съществуването на клуба. Като начало, защото за големите успехи са необходими и по-сериозни пари.

Та след като в най-развитата страна, вече можем да кажем и във футболно отношение - Германия, се работи по този начин, защо това да не стане пример и за Бургас, който според анкетите е един от най-динамично развиващите се градове в България. Необходима е обаче и промяна в мисленето, защото за Бургас старите бургазлии знаят и друго, че понякога нищо не се случва и затова с право  наричат града и „Кьор Бургас”.

Дали едрия бизнес в града и институциите ще започнат да гледат на футбола в града като феномен, който обединява и социализира хората предстои да видим. И то съвсем скоро. Към момента обаче нещата като че ли не са много оптимистични.

И все пак … надеждата умира последна, въпреки че времето за съдбовно решение относно бъдещето на отбора тече неумолимо.