Проблемът с комуникацията между тел. 112 и 150 е решен

Редица успехи отчете служебният министър на здравеопазването Николай Петров

Проблемът с комуникацията между тел. 112 и 150 е решен, похвали се служебният министър на здравеопазването Николай Петров.

Той отчете още, че по време на управлението на служебното правителство  Министерски съвет е приел Стратегия за развитие на здравеопазването. Очаква се в периода 2014-2020 г. по нея да бъдат отпуснати между 300 и 500 милиона за спешна помощ, електронно здравеопазване и диагностично-свързани групи,  обясни служебният здравен министър. Той отчете като успех и направените корекции в Наредбата за трансплантациите. "В последните два месеца са реализирани 5 донорски ситуации от 3 трупни донора и 2 живи донора. Извършени са общо 11 трансплантации", аргументира се Петров.

"Създадохме Обществен съвет към Министерството на здравеопазването, който проведе четири заседания, на които бяха обсъдени много болни теми, обсъди се Наредбата за образуване цените на лекарствата, обсъждаха се и правата на пациентите", каза проф. Николай Петров. Сред свършеното са и приетите изменения в Наредбата за достъп до медицински услуги, изготвянето на Наредба за профилактични прегледи и лечение на пациенти с психични проблеми и проект на Наредбата за дейността на Изпълнителната агенция "Медицински одит”, стана ясно от думите на служебният здравен министър.

"Започна работа на Националния съвет по цени и реимбурсиране. Работи се по проект на Закон за контрол на наркотичните вещества. създаден е проект на Наредба за ароматизаторите в храните, проект на Национална програма за намаляване въздействието на радон върху населението, създадена е Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести," – отчете още министър Петров. Той допълни, че Министерството на здравеопазването е изготвило доклад до МЗХ във връзка с безопасността на храните. Според него може да се помисли върху идеята Агенцията за безопасност на храните да премине към Министерство на здравеопазването.
Наследника си на министерския пост проф. Николай Петров призова да продължи възстановяването на болницата в Девин.
"Проблемът в Девин беше решен частично със създаването на модулна болница, която на този етап дава добри резултати. Съветвам следващия министър да продължи до възстановяването на болницата в града.” – заяви проф.  Петров.