Любов по сметка

Пловдив Лайф

28-05-2013, 13:07

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Обичаме човека или парите

Някои казват, че има два вида любов – любов по сметка и онази истинска и чиста любов, която ви заслепява за материалното в живота. Но наистина ли любовта има две лица?

Любов по сметка

Винаги ще има хора, чиято пресметливост и любов към удобния и луксозен начин на живот, ги кара да обръщат щастието в пари и да гледат на любовта като на стока или добра сделка, а половинката ви в такъв случай играе ролята на надежден бизнес партньор с добър социален и професионален статус, лична реализация, добро материлано положение, престижна работа и т.н. Всъщност преследването на любовта по сметка е и родителска грешка, защото не са малко тези, които учат децата си още от малки, че парите са важни, че е важно някой ден да имат богат партньор, който да е с престижна професия, за да бъде животът им лесен и уреден.

Но така погледнато любовта по сметка не е любов към човека, а любов към парите. Тя е криворазбрано насадена представа за истинската, пропита от чувства и лишена от материланото любов, съществуваща дори тогава, когато двама души нямат нищо друго освен копнежа да бъдат заедно. Любовта по сметка е точно обратното – тя не носи щастие, само удобство, съпроводено от безлично съществуване лишено от емоционална обвързаност, а партньорът ви на практика е съквартирант с възможности, който не харесвате, но от който имате облага. А и дори парите да не са били определящи за “пламването” на любовта между двама души, то често се превръщат във водещ фактор, що се отнася до бъдещето на връзката, защото всеки търси стабилност и парите се превръщат в една от основите за съществуването на такава.

И тогава с пълна сила важи твърдението, че за някои любовта минава през нечий портфейл. Несъмнено парите не са маловажни, но представата за тях често е изкривена – докато за някои парите са просто необходимост, то за други те са ценност.

Но колко устойчива би могла да бъде любовта по сметка, щом само материалното свързва двама души? Срокът й на годност никак не е голям, въпреки, че за някои вярността към нечия банкова сметка е много по-лесна и силна от вярността към самия човек. А живият пример за така погледнато невъзможната любов по сметка са редицата звездни бракове с продължителност от рекордно малко не години или месеци, а дни.

Източник: Ели Йорданова, rozali.com