Чакаме китайски туристи

Мисия Пловдив

28-05-2013, 13:14

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Китай ще инвестира 10 млд. долара в Източна Европа

Българският износ за Китай нараства с 88%, което нарежда страната на второ място след Турция сред експортните дестинации за нашите фирми извън Европейския съюз. Това съобщи при откриването на двудневния бизнес форум Китай – България Виолета Лорер – заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. В него участват над 120 китайски и над 250 български представители, предаде Радио Пловдив.

През миналата година България е отбелязала най-висок обмен на стоки с Китай, който надхвърля 1 милиард и 700 милиона долара. От 1996 година до 2012 година китайските инвестиции у нас са в размер на 85 милиона евро. Само за последните две години реализираните инвестиции са за 67 милиона евро. Ниските данъци и оперативни разходи, квалифицираната работна ръка, стратегическото географско разположение, са предимствата на България за китайските инвеститори.

Най-перспективните сектори за привличане на инвеститори са транспорт и логистика, машиностроене, производство на автомобили и резервни части, електроника и електротехника, земеделие и хранително-вкусова промишленост и информационни технологии. Пловдивският кмет Иван Тотев подчерта, че града е изключително подходящ за китайски инвестиции.

Градоначалникът припомни още, че Пловдив е прекрасно място за туризъм и изрази готовност за съвместна работа с Китай в различни направления. Първият бизнес форум България – Китай ще се превърне в ежегоден, обяви Иван Тодоров, шеф на Българския център за развитие и инвестиции в Китай. Извънредният и пълномощен посланик на Китай в България - Негово превъзходителство Гуо Йеджоу заяви, че китайското правителство отпуска 10 милиарда долара под формата на кредитна линия, която ще се използва за инвестиции в Централна и Източна Европа.