Европа се друса с наркотици като за последно

Най-търсен остава канабисът, отбелязват от Европейския център за мониторинг на наркотиците и токсикоманиите

Употребата на наркотици в Европа е "исторически висока". За това предупреждава Европейския център за мониторинг на наркотиците и токсикоманиите (OEDT) в ежегодния си доклад. На дневен ред са и "нови заплахи", свързани с все по-многобройните и разнообразни синтетични наркотични вещества.

85 милиона  възрастни европейци са употребявали наркотици през живота си, сочат данните на центъра.

Канабисът остава най-търсеният наркотик на европейският пазар.

Той запазва първенството си, въпреки тенденция към понижаване" в използването му, която се наблюдава в някои страни. Такава тенденция бележи също и употребата на кокаин, хероин и инжекции, отбелязват от OEDT.

Канабисът-смола, внасян от Мароко отстъпва по-търсене на този произвеждан в Европа. Причината е, че наркотикът вече се произвежда  в почти всички европейски държави. Това се случва
във ферми, контролирани от мафията, но има не малко случаи на производство на канабис за лично потребление.

От Европейския център за мониторинг на наркотиците и токсикоманиите отчитат и появата на голямо разнообразие от синтетични продукти, "аналогични на канабиса", които могат да бъдат "изключително силни" и които могат да бъдат намерени "в почти всички европейски страни". Центърът изразява безпокойство заради факта, че около 3 милиона европейци всекидневно консумират канабис. Броят на потребителите, подлагащи се на лечение за първи път заради проблеми, причинени от употребата на канабис, е нараснал с около една трета в периода 2006 и 2011 г., бият камбаната още от OEDT.

Европейската система за ранно предупреждение е установила 73 нови психоактивни синтетични вещества, продавани често в интернет. През 2011 г. те бяха 49.

Европейския център за мониторинг на наркотиците и токсикоманиите, регистрира и "нови огнища на зараза със СПИН в Гърция и Румъния", въпреки че  инжектирането на наркотици в тези държави е намаляло. Центърът предупреждава също за скрита епидемия" на хепатит С, която не се приема сериозно от властите в тези страни.

Данните на центъра за мониторинг на наркотиците и токсикоманиите показват още, че през 2011 г. в Европа от свръхдоза са починали 6500 души, през 2010 те са били 7000, а през 2009 г. животът си по този начин са загубили 7700 европейци.
Най-често до смъртоносната развръзка води смесването на наркотици и алкохол.