Спонсори бягат от "Черната кутия"

Пловдив Лайф

28-05-2013, 15:19

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Театралният форум стартира в четвъртък

Голяма част от частните спонсори са оттеглили финансовата си подкрепа от театралния фестивал „Черната кутия”, съобщи Недялко Славов, директор на международния форум. Държавата и общината обаче стоят зад инициативата, добави той.

Събитието стартира за седма поредна година  в Драматичния театър. 14 спектакъла ще бъдат представени до 8-ми юни.

Фестивалната програма и тази година ще е изпълнена с ярки български и международни театрални моноспектакли и камерни постановки, танцови спектакли, семинари и уъркшопове. Около 80 % от творческата продукция на “Черната Кутия” вече е свързана със съвременен танц - пърформанс.

В миналите, както и в сегашното издание, взимат участие творци и арт групи от България, Германия, Италия, Австрия и още много други държави от цял свят. С времето заявки за участие имат все повече страни. Може да се каже, че с всяка година фестивалът се разширява географски с изключително големи темпове.

Селекцията за програмата за 2013 година е направена от над 100 кандидатури. Фестивалът вече е почти съставен и за следващата година.

“Всяка една от формациите, участвали в програмата, оставят сърцата си в Пловдив завинаги”, сподели Славов. Той отбеляза също, че всеки, който е бил част от фестивала, отново проявява желание да се върне тук, защото градът е магнетичен.

„Форумът изгради своята публика, която е съставена предимно от млади хора.  Решихме да подкрепим танцовите състави в Пловдив. Неслучайно тази година на фокус е именно този град. Тук се забелязва засилващ се интерес към съвременния танц. Това е и причината в програмата са включени няколко пловдивски участия”, отбеляза Славов.

“Черната Кутия” от една година е член и на най-голямата европейска фестивална мрежа, като по този начин се отваря нова врата за фестивала и нашия град.