Сърбите в Косово ще си правят собствена държава

Властите в Белград все още не обелват и дума по темата

Сърбите в Северно Косово искат да си правят собствена държава. Те смятат да създадат
провинциално събрание, съгласно конституцията на Сърбия, "за да попречат на всякакъв опит за интегрирането им в една бъдеща независима косовска държава". Това съобщава АФП, като цитира местен представител на сръбската общност.

 "Създаването на това събрание, съгласно конституцията на Сърбия, е за да ни защитава от споразумението от Брюксел, което е противоконституционно и предвижда интегрирането на сръбската общност в законите и конституцията на Косово", казва Марко Якшич.

Конституиращото заседание на Провинциалната асамблея трябва да се проведе в рамките на следващата седмица, уточнява представителят.

Действията на косовските сърби са реакция срещу подписаното преди месец в Брюксел споразумение за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина.
Подписването и спазването на документа е сред главните условия за евроинтеграцията на Сърбия.
Макар че споразумението предвижда, че сърбите в Северно Косово имат право да избират сами управлението на съдилищата и началника на полицията в районите, в които са мнозинство, голяма част от тях възприемат одобрението на сръбския парламент за документа като предателство.

До подписването му 40-те хиляди сърби, останали в Северно Косово, имаха пълна автономия. Те практически бяха неподвластни на властите в Прищина.

Все още няма официална реакция от страна на Белград по отношение на плановете на косовските сърби, коментира АФП.