Mтел задържа дарения за болен от левкемия

Животът

28-05-2013, 16:49

Снимка:

личен архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тревога! Състоянието на Иван от Раковски се влошава

Иван в трудна битка с левкемията! Трябва спешна помощ

От януари мобилният оператор не е превеждал парите от SMS-и

Mtel не е прехвърлила дарения за болни хора от преди четири месеца, научи Plovdivutre.bg. Към 27 май /вчера/ в банковите сметки на десетки българи няма пари. Става въпрос за натрупани хиляди левове от единния дарителски номер 17 777.

У нас чрез DMS тежко страдащи деца и възрастни набират средства, за да се лекуват и да живеят. Често при нужда от скъпи операции това е единственият начин умиращ да оцелее.

Бърза справка показва, че кампанията с DMS се  осъществява от Български дарителски форум и Фондация "Помощ за благотворителността в България". Схемата е проста: добри хора изпращат SMS-и до един от трите мобилни оператора. После сумите се разпределят в зависимост от брой получени текстови съобщения.

Близки на болния от тежка форма на левкемия Иван Замярски стартирали DMS кампанията на 5 март т.г. Младият мъж от Раковски се нуждае от спешна трансплантация. Донор е намерен, но няма пари за лечението. За да живее и да се радва на малката си дъщеря, са нужни 128 000 евро. До вчера са набрани близо 88 000 евро. В тази сума обаче влизат и около 36 000 лева от изпратени дарителски sms-и. Парите ги няма, не са стигнали до Иван /проверката на сметката е направена към 27 май 2013/. Трети месец няма стотинка превод от мобилните оператори.

Междувременно състоянието на болния мъж е тежко. Всеки ден му е подарен, разказа през сълзи Юлия Стрехина, приятел на семейството. Животът ни се превърна в чакане, споделя и съпругата му Нина.

Според близките това, че левчетата от sms-и не стигат бързо да болните отказва голяма част от българите да помагат. Мислим си, че тези пари може да са внесени на депозит, откъде да знаем, коментират приятели.

Всеки момент очакваме превод от мобилните оператори, каза за Plovdivutre.bg Георги Цветков от Българския дарителски форум. GLOBUL и VIVACOM са оправили сметките си към месец февруари. Mtel е превела плащания последно за януари. Една от възможните причини за бавенето е промяна в системата на оператора във връзка с освобождаване на ДДС-то. По думите на Цветков, за да се преведе дарения лев, абонатът трябва да е погасил сметките си към Телекома. Т.е. ако през март съм изпратила DMS IVAN на 17 777, но не съм погасила задължението си към Mtel, то моето левче няма да стигне до болния мъж. Питам се обаче, къде стои дарението ми от март, при условие, че съм платила сметката си на Mtel през април?!

От договорите за старт на DMS кампания става ясно още, че първият превод от мобилен оператор се прави най-рано 45 дни след края на месеца, през който е подписан договора. При Иван този срок изтече на 20 май. До вчера пари в сметката му нямаше.

Имаше малко забавяне, но до дни парите ще  бъдат преведени накуп, заяви Мария Досева от Mtel.

Болният мъж няма избор, чака. И се надява добри хора да помагат на 17 777 с DMS IVAN. Всяко дарено левче, макар и забавено, му дава кураж да победи рака.