Левче на час остава таксата за колело под наем

Мисия Бургас

28-05-2013, 16:53

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Цената ще е валидна при използване на велосипеда до 4 часа. След това обаче тя скача на 2 лева

С 38 гласа "за" беше приета днес тарифата за използване на велотранспрот под наем. Тя остава така, както беше предложена - 1 лев на час за възможността жители и гости на Бургас да се възползват от изграждащата се система под наем.

Докладната на заместник-кмета по финанси и бюджет Красимир Стойчев беше приета с трима "против" и трима "въздържали се". 

Цената ще е валидна при използване на велосипеда до 4 часа. След това обаче тя скача на 2 лева. С преференции ще се ползват семействата, пенсионерите и учащите. За тях отстъпката ще бъде 50 на сто.

Бургазлии ще имат възможност да получат и абонаментни карти, които според предварителните разчети биха спестили до 20% от месечните разходи за наемане на велосипед. Новата система вече работи частично.

До средата на това лято тя трябва да бъде завършена на 100%. Предстои изграждането на няколко пункта за наем на байкове.

Софтуерната система е готова както и първата от дванадесетте велостанции. Тя бе открита преди дни пред Младежки културен дом. Проектът се финансира от Глобалния екологичен фонд.