Световната банка и ЕК предложиха шокова терапия за енергетиката ни

Най-доброто от печата

29-05-2013, 06:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Секторът губи над 2 млн. лева на ден заради гигантска корупция и лошо управление

Българският енергиен сектор е разяден от корупция, растящи дългове и излишни мощности. За нормализирането му са нужни драстични мерки - ликвидиране на губещи и вредни за околната среда електроцентрали и закриване на паразитната структура Български енергиен холдинг. Това препоръчват два независими доклада за българската енергетика, подготвени от Световната банка и от Европейската комисия. Те бяха поръчани от министъра на икономиката Асен Василев, за да дадат обективна картина на ситуацията у нас, и бяха представени вчера.

"С изключение на Малта ние сме най-зле в ЕС по доверие в енергийната система", обясни вчера министърът пред медиите. Той изчислил, че България губи по 2 млн. лв. дневно заради пробойните в сектора. "Отлагането на реформите струва между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. на година, което прави безотговорен варианта за мораториум на цените на електроенергията", заяви Василев, който доскоро също говореше, че "не бива да се допуска" поскъпване. Той уточни, че ако няма реформи, всяка година ще са необходими по 1 млрд. лева за поддържане на цените на сегашните им нива.

Според разработката на Световната банка и през 2030 г. България ще има излишни електроцентрали, а страната ни ще натрупа 13 млрд. лева задължения за изкупуване на енергия, което прави над 1% от БВП. В близките 10 години потреблението няма да расте, а населението ще намалява. Ето защо ЕК смята, че трябва да се направи анализ на мощностите и да се пристъпи към затваряне на най-неефективните и замърсяващи околната среда. Препоръчва се излишните производители на "зелен" ток да работят за страни, които още не са изпълнили квотата си за енергия от ВЕИ. Освен това България бързо трябва да направи борса за електроенергия, а също така да подобри системата си за енергийно подпомагане.

Анализът на Световната банка изтъква, че 61% от населението на България са енергийно бедни, а само 12% от нуждаещите се взимат помощи за отопление, тъй като има ред усложнени условия за достъп. Трябва да се вдигне сумата за енергийни помощи, смятат експертите на ЕК и на Световната банка. Затова част от промените в Закона за енергетиката трябва да са свързани с генерирането на повече средства за помощи. Министерството на икономиката предлага част от приходите от такси, които ДКЕВР събира, да не отиват в централния бюджет, а директно да се превеждат на бедните.

По-рано през деня ДКЕВР подгря почвата за увеличение на тока. "Предполагам, че ще има минимално увеличение в крайната цена", обяви шефът на регулатора Евгения Харитонова, като подчерта, че то няма да е от 1 юли. Тя издаде, че комисията е подложена на огромен натиск. "Само от Българския футболен съюз не са ни предложили някакви мерки за цените", оплака се тя. Харитонова обаче била за обсъждане в по-широк кръг, за да се знае, че когато се вземе решение, то не е дело само на шепа хора от комисията.

Вместо да предложат нов модел за ценообразуване на еленергията, вчера от икономическото министерство се ограничиха с представянето на познати идеи за реформиране на енергийния регулатор, които няма да решат основните проблеми. С промени в енергийния закон ДКЕВР ще може сама да предлага бюджета си, а не както досега той да бъде заложен в ежегодния държавен бюджет. Другата идея е членовете на ДКЕВР да се избират от Народното събрание, за да се осигури прозрачност и по-голяма независимост на държания регулатор. Предлага се създаването на две подкомисии с по трима членове. Едната от тях ще се занимава само с регулациите и контрола във водния сектор, а другата - с енергийния. "В ДКЕВР работят общо 15 експерти, които се занимават с регулацията и контрола на цялата система", поясни министър Василев. В ресорното министерство пък само 40-50 души от общо 600 следят енергетиката.

В това отношение Еврокомисията препоръчва подсилване на капацитета, съпроводено с пълно разкриване на конфликти на интереси и всякакви обвързаности на държавни служители в енергетиката.

 .....Още препоръки в докладите на ЕК и на СБ:

-----

* Завършване на третия либерализационен пакет на електроенергия, преразглеждане на такса "пренос", както и ревизия на рамката на "студения резерв".

* Изваждане на ЕСО от НЕК.

* Да се преразгледа решението на ДКЕВР, според което цените на ВЕИ могат да се променят по всяко време, защото това прави средата непрогнозируема и поражда несигурност в инвеститорите.

* Подпомагане на износа към Турция.

* Агресивно започване на изпълнението на програма за енергийна ефективност.

* Пълно разкриване на всички конфликти на интереси, доходи и обвързаности на всички държавни служители, депутати и работещи в сектора на енергетиката.

* Премахване на Българския енергиен холдинг (БЕХ).