Откриха оправдание за мързела на тийнейджърите

Най-доброто от печата

29-05-2013, 06:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според учените така те съхраняват енергията, която им е нужна за растежа

Когато вашият тийнейджър откаже да стане от дивана с часове, лесно е да си помислите, че всичко идва от мързела. Оказва се обаче, че може би това поведение не зависи от тях, а им е природно заложено.

Британски учени съветват родителите да не се сърдят на своите тийнейджъри, че са мързеливи, тъй като те съхраняват енергията, която им е нужна за растежа, пише в. "Дейли мейл".

Eкипът на Брад Меткалф от медицинския университет в Ексетър изследвал 300 британски деца на възраст от 5 до 15 години, предаде БТА.

Специалистите събрали информация и чрез уреди за движение, които били прикрепени към талията на момчетата и момичетата веднъж годишно.

Проучването установило, че физическата активност на децата значително спада към 9-ата им година, като тя е по-силно изразена при момичетата, започващи да навлизат в пубертета.

Децата избягвали физическите упражнения както в училище, така и вкъщи. Същото се отнасяло и в дните, когато не ходели на училище и би трябвало да имат повече енергия.

"Децата в пубертета са по-малко активни не защото са мързеливи, а защото съхраняват енергията си за растеж и за натрупване на мускулна маса", твърди Брад Меткалф.

"В случая при момичетата "спестената енергия" им е нужна и за да се подготвят телата им за бъдещи бременности", продължава Меткалф.

Откритието на британските специалисти обяснява защо много често пропадат опитите да бъде повишена физическата активност на децата. Техният привиден "мързел" е по-скоро с еволюционни корени, отколкото с психологически.

От хилядолетия биологичният часовник на човека действа така, че да се съхрани повече енергия по време на пубертета и за възпроизводството на индивида, пише още вестникът.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"