Добро утро, Пловдив!

Мисия Пловдив

29-05-2013, 06:55

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Древни находки и модерни технологии съжителстват под Тепетата

Добро утро, Пловдив! Днес над по-голямата част от страната преди обед ще има значителна облачност. Дъжд обаче ще превали само на отделни места в Югоизточна България. Постепенно облаците ще се разкъсат и намалеят. В следобедните часове слънцето ще игрее над по-голямата част от страната. Вятърът ще е умерен от изток-югоизток. Максимални температури между 26 и 31 градуса, за Пловдив – около 29.

В 11.00 часа в Археологическия музей ще има пресконференция по повод предстоящата изложба „История в знаци и символи. Съкровища от гръцките музеи”. В нея ще участват директорът на Националния археологически музей в Атина Георгиос Какавас, пловдивският му колега Костадин Кисьов и зам.-кметът Стефан Стоянов. Това е първата подобна гостуваща изложба в България на експонати от най-големите и богати гръцки музеи.

От 9 часа във 2 зала на Пловдивският окръжен съд ще даде ход на делото срещу подсъдимите Иван Т., Петър И., Кирил Г. и Мария А. Според прокуратурата 27 ноември миналата година в село Мирово Иван Т. и Петър И. са купили от Мария А. 97 грама марихуана на стойност 581 лв. След това те продали опиата на Кирил Г. в землището на с. Милево. Според обвинението Мария А. е държала с цел разпространение 1209 грама марихуана на стойност 7253 лв. Това е първо заседание по делото. Призовани са 4 свидетели и 4 вещи лица.

В 10:15 часа, в 11 зала на Районния съд ще се гледа делото срещу подсъдимия Стоян А., който е обвинен, че от април 2007 г. до октомври 2010 г. като управител на „Анастасов” ЕООД е заблуждавал Емил Ч., с което му е причинил вреда за общо 77 100 лв.

Общински Съвет по Наркотични Вещества и Превантивно–Информационен Център - Пловдив, организират днес на стадион "Пловдив" мини-футболен турнир под надслов: Спортът е моята алтернатива!. За купата ще се борят ученици от 8 гимназии в града. Срещите ще бъдат от две полувремена по 15 минути. Отборите ще са от 6+1 играчи и 3 резерви. Официалното откриване на турнира е в 10:00 ч., а церемонията по награждаването - около 13:30 ч.

От днес до 31 май в 4 корпус на Пловдивския филиал на Технически университет, ул. Цанко Дюстабанов 25, ще се проведе  конференция ТехСис2013 – Техника, Технологии и Системи. Там ще бъдат представени 128 доклада, с участие на изтъкнати учени от Европа, Азия и Нова Зеландия. Конференцията е фокусирана върху разработването на системи за енергийна ефективност, безпилотни летателни апарати, информационни и комуникационни технологии и др. Официалното откриване ще е утре. Повече подробности можете да намерите тук: http://techsys.tu-plovdiv.bg/.

Кръгла маса на тема „Севернокорейската ракетна програма. А сега накъде?” ще се проведе пък в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Организатор е Катедрата „Икономически и политически науки”. Дебатите ще започнат в 11:00 ч. в 13-а семинарна зала на Ректората. Събитието ще открие деканът на факултета, проф. д-р Иван Иванов. Модератор ще бъде доц. д-р Румен Кънчев от Катедра „Икономически и политически науки”.

Община Асеновград, Исторически музей-Асеновград и издателство „Захарий Стоянов” пък ви канят на представянето на книгата на академик Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 г.”. Срещата ще бъде днес от 18:30 в Старинно училище „Св. Георги”.

От 21:00 часа на сцената в Конюшните на царя ще се прожектира филма на младия режисьор Любомир Печев - "Драсканица". Това е историята на 5-годишния Пепи, който се заключва в склада на детската градина и поставя възпитателите си на прага на безсилието. Единственият начин той да излезе е да бъде разгадана една негова рисунка – спирала с тока в средата. Ключът е във въображението.

Филмът бе селектиран на Short Film Corner в Кан през 2012, както и на българския фестивал "Златна роза". В него участват известни български актьори като Татяна Захова, Янина Кашева, Павел Попандов, Искра Донова и Нина Димитрова.