Регионалният исторически музей в Стара Загора на 106 години

Мисия

29-05-2013, 09:25

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Преди повече от сто години е учредено първото археологическо дружество в града

Историческият музей в Стара загора празнува своеобразен рожден ден. През 1907 година е учредено първото археологическо дружество в града. За откритията, за историята и за древните послания от тогава до наши дни….от следващия материал..
 
След като се възстановява от руините, предизвикани от опожаряването по време на Руско-турската освободителна война , Стара Загора бързо започва да гради своето бъдеще. При новото строителство се разкриват  останки от древно наследство, което родолюбиви граждани искат да съхранят и популяризират. Така през 1907 г. възниква идеята за основаване на археологическо дружество, което да създаде местен музей.
 
Старозагорци не са пионери в музейното дело, но техният музей скоро става един от най-добре уредените и посещавани, разказва директорът на музея Светла Димитрова, която е автор на книгата 100 години РИМ Стара Загора. Голяма заслуга за развитието му по онова време имат уредниците Атанас Кожухаров и Христо Райков. Те поставят музейното дело в Стара Загора на научни основи. Едни от най-старите находки съхранени до днес в музея, свидетелстващи за началото са протокол от учредяването, дневник за входяща и изходяща информация, която води археологическото дружество, книга с квитанции, от която разбираме, че членският внос за година е бил 2 лв. В специална протоколна книга, членовете на дружеството са водели статистика. Разчитали са изцяло на дарения, разказва Ваня Ценкова. Още със създаването на дружество се появяват и иманярските организации.


Днес в старозагорският музей се съхраняват над 100 000 оригинални културни ценности от различни епохи. Изключителни по своята стойност са повечето сбирки: праисторическата, етнографската и нумизматичната, колекцията от тракийски колесници, от античен бронз, от антично стъкло, реликви, свързани с историята на българския народ от Възраждането до наши дни. Уникални са шлем-маска, сарматски меч със златни украси, златна огърлица, лантерни, стъклена фиала с танцуваща жена, каменна плоча на лъвица с лъвче (ХІ в.), препис на Паисиевата «История славянобългарска», знамето на старозагорските въстаници и др.
 
От 2008 г. музеят е в нова, специално строена за него сграда. През 2009 г. е открита постоянна експозиция, разказваща за историческото минало на Стара Загора от VІ хил. пр. Хр. до възстановяването й през 1879 г.