Станишев: Предишният кабинет толкова образовани министри не е имал

Политика

29-05-2013, 12:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Времето на калинките в администрацията приключи", отсече червеният лидер

"В предишния кабинет толкова образовани министри не е имало". Това каза председателят на Коалиция за България Сергей Станишев при дебатите за проекто-кабинет с премиер Пламен Орешарски. Той се обърна към бъдещите министри с думите: "Трябва да покажете, че работите за хората, защото само работа в името на общото благо, може да даде резултат".
Сергей Станишев беше категоричен, че изборите не са свършили, "защото само формирането на стабилно правителство е крайният резултат".

Приключи времето на калинките в администрацията, каза още той. "Нека се опитаме да бъдем на висотата на отговорността. Трябва да отговаряме на очакванията на хората".

Червеният лидер посочи, че фискалният резерв е "наполовина опоскан", нараснал е държавният дълг, а през август правителството на Орешарски ще трябва да палати 800 млн. лв. заем, взет от предишното управление.
Само от енергетиката, от вземане на дивиденти, са взети 1.2 млрд. лв., посочи Станишев. "Вчера беше оповестен доклад оказва се, че има реален риск България да загуби безвъзвратно 750 млн. лв. от европейските фондове", каза той.

Сергей Станишев каза още, че Коалиция за България носи отговорност за действията на Министерски съвет. Ще бъде много силно подкрепяща, и много взискателна към това, министрите да не се отклоняват от ангажиментите в програмата. „Има много ясни знаци в самия начин на структуриране на МС. Водещото не е партийното начало, а професионалните качества и способността да се решават проблемите.

Лидерът на КБ заяви, че компромис с беззаконията няма да има. МВР най-сетне ще бъде департизирано и ще служи на хората.

"Трябва да има реално върховенство на закона. В състоянието, в което се намираме, нито една партия не може да извади държавата сама. Имаме програмно правителство, с много ясни приоритети и ангажименти. Помните ли какво ни беше представено през 2009 г. – две страници програмни намерения", коментира Станишев.
Правителството дава знак към образованието, подчерта Станишев. Има трима капитани завършили военноморското училище, отбеляза той.

"Хората в България трябва да живеят свободно, стига репресии и мачкане", заяви Станишев.