“Берое” започва във втори кръг на Лига Европа

Спорт

29-05-2013, 14:17

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Вече е почти сигурно, че “Берое” ще домакинства именно под Аязмото.

Със спечелването на Купата на България, освен още един връх в своята история, “Берое” придоби и право за участие в турнира за Лига Европа през следващия сезон. “Берое” ще започне участието си в Лига Европа като първи представител на България в турнира (тази чест се пада на Носителя на купата). Съответно, за разлика от другите двама представители на страната ни в Лига Европа, “Берое” няма да стартира от първи предварителен кръг, а ще започне директно във втория квалификационен рунд.

Това означава, че участието на “Берое” в Лига Европа ще започне на 18 юли 2013 г. с първия мач от втория предварителен кръг, реваншът е седмица по-късно – на 25 юли. Жребият за втори кръг е на 24 юни заедно с жребия за първия кръг, където ще започнат втория и третия в класирането на News7 футболно първенство.

Двойките за трети кръг ще бъдат определени ден след първите мачове от втори кръг – на 19 юли. Така още преди да се е класирал “Берое” ще знае и следващия си съперник, ако съумее да преодолее първото си препятствие. Мачовете от трети предварителен кръг са на 1 и 8 август.

Към момента ясните възможни съперници на “зелените” са “Рубин” (Казан, Русия), “Стандарт” (Лиеж, Белгия), “Апоел” (Тел Авив, Израел), “Лех” (Познан, Полша), “Трабзонспор” (Трабзон, Турция), АаБ (Аалборг, Дания), “Анортозис” (Фамагуста, Кипър), “Утрехт” (Утрехт, Холандия), “Макаби” (Хайфа, Израел), “Омония” (Никозия, Кипър), “Черноморец” (Одеса, Украйна), “Дебрецен” (Дебрецен, Унгария), “Хайдук” (Сплит, Хърватска), “Цървена звезда” (Белград, Сърбия), “Слован” (Либерец, Чехия), “Шльонск” (Вроцлав, Полша), ИФК “Гьотеборг” (Гьотеборг, Швеция), “Риека” (Риека, Хърватска), “Минск” (Минск, Беларус). Към тези тимове ще се присъединят още 14 отбора, които ще започнат от първи кръг, но тъй като жребият за първите два кръга се провежда в един ден, ще се считат за поставени в него като евентуален победител от двойката, с която се паднат. Сред тези клубове са “Розенборг” (Розенборг, Норвегия), “Жилина” (Жилина, Словакия), “Видеотон” (Фехевар, Унгария), “Вентспилс” (Вентспилс, Латвия), “Тромсьо ИЛ” (Тромсьо, Норвегия), “Актобе” (Актобе, Казахстан), “Динамо” (Минск, Беларус), “Сейнт Патрик’с Атлетик” (Дъблин, Ирлания), “Карабаг” (Агдам, Азербайджан), “Войводина” (Нови Сад, Сърбия), “Шахтьор” (Солигорск, Беларус), “Малмьо” (Малмьо, Швеция), “Сараево” (Сараево, Босна и Херцеговина). Към тези отбори бъдат добавени и още два отбора като един от тях със сигурност ще е румънски – носителят на Купата – “Клуж” (Клуж, Румъния) или “Петролул” (Плоещ, Румъния) [мачът между двата отбора е на 1 юни, събота], а втория ще е или “Пандури” (Таргу-Жиу, Румъния) или “Пяст” (Гливице, Полша).

При жребия за втори кръг 80-те участващи тима са разделени в 8 групи по 10 отбора. 5 от тях са непоставени, а 5 поставени. Разпределението се извършва от компютърна програма. Целта е в и 8-те групи да са с изравнени сили според коефициентите на отбора, както и в една група да не попадат представители от една и съща държава.

Дали даден отбор е поставен или не зависи от клубния коефициент. Той се определя от 20% от коефициента, събран от всички отбори от дадена държава за последните 5 години (сборът от спечелените точки на отборите в евротурнирите разделен на броя участници), като към това се добавят точките, събрани от съответния тим през последните 5 години. Коефициентът на България за последните 5 години е 12.250, като е прогресиращо намаляването му, заради ранното отпадане на българските тимове от европейските надпревари (08/09 – 2.250, 09/10 – 3.125, 10/11 – 4.265, 11/12 – 1.500, 12/13 – 0.750). Така “Берое” получава от българския коефициент 2.450 точки. Към това се добавя 1 точка спечелена през сезон 2010/2011 срещу “Рапид” (Виена) при равенството в София.

За домакинство “Берое” е заявил стадион “Берое” и се очаква лицензиране на стадиона от УЕФА за провеждането на евромачове. След направения вчера оглед и предписанията на Теро Аувинен, който е директор на инфраструктурния отдел на финландската футболна федерация и представител на евроцентралата при лицензирането вече е почти сигурно, че “Берое” ще домакинства именно под Аязмото.