Райков предаде властта на Орешарски

Задачата не е лека, призна новият министър-председател

В Министерския съвет протече церемонията по предаване на властта от служебното правителство на правителството на Пламен Орешарски.

 

"За мен този момент е особено важен. Днес нашето правителство, нашият екип ви предаваме властта в съответствие с правилата и принципите на демокрацията, в съотвествие с общото желание на нашия и вашия екип да защитаваме интересите на България."

Това каза служебният премиер Марин Райков. "Аз ви оставям България в малко по-добро състояние, отколкото я заварих", допълни той и отбеляза, че  бюджетният дефицит е намалял с 446 млн.лв., а фискалният резерв се е увеличил с 1 534 000 000 лева.

Ако България има нужда от една революция днес, тя е да преустановим практиките на перманентните революции, каза още Марин Райков. Той пожела на новия кабинет по-голяма обществена толератност, по-голям кредит на доверие "от този, който имах аз от първия ден на управлението".
"Сигурен съм, че ще оправдаете очакванията. Желая ви да постигнете максимален консенсус по основните приоритети, каза служебният премиер. Желая ви на добър път", завърши той.

Орешарски каза, че "сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи", но задачата като минимум е в края на мандата българите да имат повече надежди, че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят за благоденствието на цялото общество.

През последните седмици мои приятели ми задаваха въпроса - какъв трябва да бъде човек, че да поиска да е премиер в тази ситуация. Нямам най-точния отговор и в този момент. Но в период на криза, всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще, каза Орешарски.

Той заяви, че новият кабинет ще направи всичко възможно, за да се ръководят от интересите на народа.
"Ще работим за хората, така че да може в края на нашия мандат да съобщим още по-добри числа от тези, които чухме преди малко."

Орешарски обяви, че в работата си ще бъдат открити към медиите и ще гледат на тях като на трансмисията за уведомяване на обществото за всичко важно, което се случва.

Задачата не е лека, важно е да се усети обръщане на тенденциите, каза Орешарски.

Министър-председателят благодари на Марин Райков за коректния тон, в който са протекли срещите.