Министър сдал, министър приел

Политика

29-05-2013, 15:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Какво казаха служебните министри и техните приемници

Министърът на културата в служебното правителство Владимир Пенев предаде поста  на Петър Стоянович. Церемонията се състоя в Министерство на културата.

"Ще направя максимално бързо среща с неправителствените организации и всички гилдии и съюзи, които са включени, както в изработването на стратегията, така и в ежедневната работа. Ще поръчам по-детайлна снимка на състоянието на министерството. И ще проведа една много приятна и мила среща с творческите съюзи, с които иначе съм се срещал приятелски, а сега вече ще го направя като ресорен министър", заяви Стоянович.

 

Министърът на образованието в служебното правителство Николай Милошев беше наследен от проф. Анелия Клисарова.

Милошев каза, че много му се иска всички хора в образователната сфера да бъдат и богати и доволни. Никъде по света учените не са богати, но живеят достойно. Искаме да върнем този престиж, зави, председателят на БАН. "Нашата амбиция, на новото ръководство на БАН, ще е да направим академията организация, която да служи много по-ценно на българската държава. Предполагам, че с всички усилия, които ще полагаме в лицето на проф. Клисарова ще имаме поддръжник, който ще ни помогне, за да бъдем много по-полезни и на държавата и на министерството. "

 

Новият здравен министър д-р Таня Андреева пък прие поста от служебния министър на здравеопазването проф. д-р Николай Петров.

Тя заяви, че няма да бърза да посочва приоритетите в работата си, въпреки че обеща големи реформи в здравеопазването. Тя посочи само, че ще се заеме първо с регулацията на цените на лекарствата, както и с проблемите в Спешната помощ.

Ще работя с пациентските и съсловни организации, каза д-р Андреева. Българският лекарски съюз ще бъде основен партньор, добави тя.

В началото на следващата седмица ще има пресконференция на която д-р Таня Андреева ще обяви екипа си.

 

Служебния министър на земеделието и храните проф. Иван Станков въведе новия министър в кабинета и му пожела успехи, когато седне на стола на министъра, защото понякога той е много горещ.

Моето желание е да назнача трима заместник министри, защото това е огромно министерство, заяви Греков. Той обясни, че първо трябва да се изберат заместник-министри, които да погледнат в дълбочина какво е положението, а после ще се разгледа какво е положението по дирекциите и агенциите.

Проф. Станков подари на проф. Греков бележник и химикалки, с които да подписва важните за страната и за развитието на земеделието договори, и му пожела да внимава когато ги подписва. Новият земеделски министър получи икона на Свети Георги, която да го пази.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев предаде официално властта на своя заместник Драгомир Стойнев. Церемонията се състоя минути след като досегашното служебно правителство предаде властта на кабинета на Пламен Орешарски.

Още от днес започваме интензивна работа, като след часове ще се срещна с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и с директора на Българския енергиен холдинг (БЕХ), заяви Стойнев. Той отбеляза, че няма да започне с резки движения, тъй като му трябва време да опознае най-големите проблеми в секторите.

"Вратата ми ще бъде отворена за всеки един бизнесмен, който има проблеми", каза още Стойнев. "Защото всеки един български производител и предприемач е важен."

 

Петя Първанова, служебният министър на вътрешните работи, предаде поста на Цветлин Йовчев. Тя  каза: "Нашата цел беше МВР да продължи да работи. Дори станахме по-ефективни в някои области. Приветствам г-н Йовчев. МВР е работещо министерство и то ще продължи да работи така".

Особен фокус в дейността ми ще бъдат условията на труд на служителите на МВР, условията за кариерно развитие и тяхната мотивация, обучение и подготовка, заяви Йовчев.Той смята още от първите дни да се срещне със синдиката на МВР.

По никакъв начин изваждането на СДОТО в една самостоятелна агенция не би затруднило работата на МВР, посочи още Йовчев. Той допълни, че в момента една такава реформа би се отразила положително, и би освободила МВР от насложени настроения и подозрение, че ресурсът не е използван според предназначението.

 

Служебният министър и вицепремиер Деяна Костадинов предаде властта на новия министър на труда и социалната политика на Хасан Адемов в МТСП.

Със спокойно сърце предавам поста на д-р Хасан Адемов, защото той добре познава системата, каза тя.

Костадинова вчера е направила отчет на дейността на министерството. Опитахме са да поставим във фокус нуждите на хората от най-уязвимите групи. Затова се фокусирахме върху създаването на обществени трапезарии, защото това е нещо, което най-бързо достига до най-уязвимата част от хората, обясни тя.

На второ място в развитието на демографската криза е изключително важна правилната подкрепа на човешкия ресурс и като се има предвид развитието на икономическата криза, се фокусираме върху сектори, които могат да осигурят работни места.

На трето място - в социалната сфера няма бързи резултати и повечето реформи отнемат десетилетия, за да се осъществят реформите като деинституционализацията на деца и възрастни хора, започнати съвсем наскоро, обясни Костадинова.

Тя каза, че изключително важна е приемствеността между екипите и разчита, че следващите екипи ще продължат реформите, които са започнати

 

Вицепремиерът и министърът на регионалното развитие от служебния кабинет Екатерина Захариева предаде поста на новия министър на регионално развитие Десислава Терзиева.
"За мен е радост да предам мандата и едно работещо министерство, една администрация, която има ясни приоритет", каза Захариева. Тя благодари на всички колеги, които припознаха задачите на служебния кабинет и работеха така, че да се случат най-важните и най-чаканите от българите проекти. Захариева предаде на заместничката си ножица за рязане на лентички на обекти. Тя каза, че автомагистрала "Тракия" е най-чаканият проект от всички българи в продължение на 40 години.

Точно след 40 години, тази магистрала може да стане готова, отбеляза тя. Захариева посочи и други важни проекти, като АМ "Струма", "Марица", "Хумес".
Новият министър на регионалното развитие благодари на министър-председателя Пламен Орешарски, че я оценил като експерт при назначаването й като министър на регионалното развитие. Това министерство ще има по-скоро координиращи функции. Министерството вече има идея, какво ще прави в бъдеще, заяви Терзиева. По думите й - след 1 - 2 седмици тя ще даде пресконференция, в която ще разкаже за постигнатите до сега резултати на МРРБ и ще разкаже за начертаните приоритети, по които ще работим министерството.

 

Новият министър на финансите ще бъде Петър Чобанов. Той прие поста от служебният министър Калин Христов.

Преди два месеца и половина, когато имахме същата среща, но бях в позицията на г-н Чобанов, ви казах хоризонта, в който смятам да работя три месеца - какво си представям и очаквам да свърша. Това да има приемственост беше постигнато, каза Христов. Разбира се, другото важно беше бюджетът. Видяхте, че дефицитът беше редуциран. Още в самото начало бях максимално откровен, като ви казах, че бюджетът, който се очакваше, ще бъде по-малко от очакваното. 5.5 млрд. лв. е държавният резерв.

Трябва да направим задълбочен анализ на изминалите четири години, да видим кои са били основните пропуски по провеждането на политиката, по бюджета, каза от своя страна новият финансов министър. Чобанов подчерта, че бъде водещ принцип за него ще бъде поддържането на стабилен валутен борд.

Укрепването и изграждането на институционалния капацитет ще бъде сред приоритетите.

 

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова прие поста от служебния министър на правосъдието Драгомир Йорданов. Той връчи букет и ключ за сейфа с държавния печат на Златанова.

Новият вицепремиер и министър на правосъдието каза, че в най-скоро време ще даде пресконференция и ще представи екипа си.

"Това е позиция, която много задължава, не само заради ключа за държавния печат, но и заради това, че справедливостта е нещо, от което нашето общество се нуждае, и всяко общество се нуждае. Аз обещавам да направя всичко по силите си, така че да изпълня достойно тази отговорна функция", каза новият вицепремиер. "Няма да остане нищо скрито, няма да остане нито един неотговорен въпрос. Мога да го обещая - така съм работила в досегашната си кариера и смятам така да продължа".

 

Процедурата за приватизация на БДЖ "Товарни превози" най-вероятно ще бъде прекратена. Това заяви новият министър на транспорта Данаил Папазов на церемония по приемане на отговорностите от досегашният служебен министър Кристиан Кръстев. "По този начин ще се спасят работни места", допълни Папазов. По думите му, в момент, в който България изпитва остра нужда от работни места, ще бъде направен опит да бъде запазено предприятие, което храни стотици работници.

Той обеща и да се работи усилено за решаване на проблемите на българските превозвачи. Данаил Папазов съобщи още, че ще бъде готов с екипа си в края на следващата седмица.

 

"Моля ви бъдете снизходителни към мен и към това, че не съм спортист", бяха първите думи на новия министър на младежта и спорта Марияна Георгиева, на която днес министър Петър Стойчев сдаде поста си.

"Чувствам се комфортно като министър на ММС. В работата си възнамерявам да държа сметка на държавната политика да не пренебрегва децата и спорта. Спортът за мен е висша култура на тялото, което е част от културата на личността. Аз уважавам личността. Имам интерес към спорта като любител, но това не означава, че не уважавам високите постижения на спорта. Ще се държа отговорно във всеки един мой работен ден. Първата стъпка, след като се запозная с екипа си е да се срещна с федерациите. Знам за напрежението във федерациите, заради закона за Обществените поръчки", каза Георгиева в изявлението си.

Тя разкри, че единият й заместник ще е Йордан Йовчев, но засега не е ясна бройката на заместник-министрите, които ще има. Георгиева каза, че ще създаде обществен съвет към Министерството на младежта и спорта, където да участват всички спортни деятели. Съветът ще е в непрестанен обществен режим на граждански контрол.

Министър Марияна Георгиева не знаеше колко точно медала е взела България на последната Олимпиада в Лондон, но според доктора на филологическите науки, това няма значение за перспективата и бъдещето развитие на българския спорт.

 

"Аз съм радетел за това, проблемите на околната среда и изменението на климата да намерят мястото си във всички секторни политики в България".

С такава заявка новоизбраният министър на околната среда и водите Искра Михайлова приe символично ключа на министерството от досегашния министър в служебния кабинет Юлиян Попов.

Предстоят важни неща в частта "Структурни фондове" за плановия период 2014-2020 г., които са спешни - до края на годината, каза новият министър на околната среда и водите в отговор на въпрос за предстоящите приоритети. По думите й, наложително е да се разгледа и законопроектът за изменение и допълнение на Закона за водите.

 

Новият външен министър Кристиян Вигенин заяви, че няма да има революции в министерството на външните работи. Той пое поста от досегашния служебен министър Марин Райков.

"Българската външна политика не може да прави резки завои. Тя остава преди всичко българска външна политика и трябва да бъде съобразена с нашето европейско членство", посочи той. Според него на България е необходима по активно европейска политика – не само да се присъединяваме към общите европейски позиции, а да участваме във формирането на такива.

Вигенин обеща още, че той и МВнР ще бъдат отворени за журналистите. Той допълни, че до десет дни ще бъде дадена пресконференция, на която ще бъдат очертани приоритетите и предизвикателствата, които трябва да се решат в идните месеци.

Досегашният служебен външен министър Марин Райков заяви, че двамата с Вигенин практически нямат никакви разминавания във възгледите си относно външната ни политика, както по отношение на Балканите, така и относно Близкия Изток. Нямат разногласия и за ключовия приоритет за България – политиката във връзка с европейското членство на нашата страна. Според него двустранните отношения с държавите-членки на ЕС трябва да се превърнат в ключов приоритет.