Александър Велики на гости в Пловдив (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

29-05-2013, 16:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

195 древногръцки находки пристигат в Археологическия музей

Златният пръстен на основателя на Атина – Тезей, едната от двете запазени статуи на Александър Велики в цял ръст и сребърен димар на убиеца на Юлий Цезар – Брут ще бъдат изложени в Пловдивския арехеологически музей. Уникалните експонати са част от общо 195 ценни древни артефакти, донесени от Гърция за специална изложба. Това обявиха организаторите - директорът на Нумизматичния музей в Атина - Георгиос Какавас, шефът на Пловдивския археологически музей Костадин Кисьов и зам.-кметът Стефан Стоянов.

Уникалната изложба "История в знаци и символи. Съкровища от гръцките музеи" ще бъде открита утре в 19, 00 часа в Археологическия музей в Пловдив и ще остане под Тепетата за 6 месеца. Това е първата подобна гостуваща изложба в България на най-големите и богати гръцки музеи. Подготвя се от близо 3 години.
Сред ескпонатите са множество златни и сребърни монети, печати, накити и керамика, собственост на музеите в Тива, Делфи, Аргус, Мамия и Атина. Всички те са показтелни за влиянието на елините върху световната история, обясни Георгиос Какавас. Той даде пример с намерените 2 напълно еднотипни вази - едната е открита при разкопки в Брезово, а другата - в Атина.

Изложбата е разделена в 6 отделни теми. Първата е История на печатите и документите от праисторическия период. Втората представя морския възход на гърците по море. Третата се фокусира върху приноса на древна Атина в демокрацията и образованието. Четвъртата е посветена на олимпиския идеал и историята на игрите. Петата тема е "Владетели и събития" и включва персийските войни, македонските царе и други известни владетели. Шестата тема представя религиозните вярвания на древните гърци от първите митове до установяването на християнството.

Според зам.-кмета Стефан Стоянов изложбата ще подобри имиджа на Пловдив като туристическа дестинация. Той изтъкна, че през последните 2 години градът ни също инвестира много в сферата на арехеологията и има с какво да се похвали.