ЕС иска от нас стабилен бюджет и реформи

Най-доброто от печата

30-05-2013, 06:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Барозу представи седемте препоръки за действия към България:

Европейската комисия прие пакет от препоръки за бюджетни мерки и икономически реформи за всяка от 27-те страни членки за преодоляване на кризата и стимулиране на растежа в съюза. Те бяха представени в Брюксел вчера лично от председателя на Еврокомисията Жозе Барозу.

Ето седемте препоръки за действия към България:

1. Запазване на стабилния бюджет

България трябва да запази стабилния бюджет, като гарантира спазването на средносрочната бюджетна цел. Да провежда бюджетна политика, благоприятна за растежа, както е предвидено в Конвергентната програма. Страната ни се очаква да въведе цялостна стратегия за укрепване на всички аспекти на данъчното законодателство и на процедурите за събиране, за да бъдат увеличени приходите. Препоръчва се подобряване на събирането на данъците, борба със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на изискванията. Страната трябва да създаде независима институция, която да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети.

2. Постепенно отпадане на ранното пенсиониране

Страната ни трябва постепенно да премахне възможностите за такова пенсиониране и да въведе една и съща законово установена пенсионна възраст за мъжете и за жените. Да прилага активни политики по заетостта, които да позволят на по-възрастните работещи да останат по-дълго на пазара на труда. България трябва да въведе и по-строги критерии и механизми за контрол при отпускането на пенсии за инвалидност, така че да се ограничат ефективно злоупотребите.

3. Гаранции за младежка заетост

България да ускори националната Инициатива за младежка заетост, например чрез схеми за гаранции за младежта, препоръчва Еврокомисията. Очаква се страната да реформира Агенцията по заетостта, за да предоставя тя ефикасни консултации за търсещите работа и да разработи капацитет за прогнозиране и за задоволяване на нуждите от квалификации.

България трябва да засили активните политики за заетостта. Необходимо е да се преразгледат минималните осигурителни прагове, за да се гарантира, че системата не оскъпява прекалено наемането на нискоквалифицираните работещи. Очаква се България да постигне конкретни резултати по стратегиите за интегриране на ромите и за борба с бедността.

4. Закон за училищното образование

България трябва да приеме закона за училищното образование и да продължи реформата във висшето образование, като подобри съответствието между резултатите от него и нуждите на пазара на труда. Трябва също да се засили сътрудничеството между образованието, научноизследователските институти и предприятията. България се очаква да подобри достъпа до образование на децата в неравностойно положение, в частност ромите. Да осигури ефективен достъп до здравеопазване и да подобри ценообразуването на здравните услуги, като обвърже финансирането на болниците с постигнатите резултати и развие извънболничното лечение.

5. Подобряване на бизнес средата

София да предприеме допълнителни мерки за подобряване на бизнес средата, като намали бюрокрацията, изпълнява стратегия за електронно управление и прилага законодателството за просрочените плащания. Страната ни трябва да подобри качеството и независимостта на съдебната система и да се бори по-успешно с корупцията. Да подобри достъпа на малките и средните предприятия и на новосъздадените предприятия до финансиране.

6. Ускорено усвояване на фондовете на ЕС

България да ускори усвояването на еврофондовете, като гарантира прилагане на законодателството за обществените поръчки. Трябва да се разшири контролът, упражняван от Агенцията по обществени поръчки, за да се предотвратят нередности.

7. Независими регулаторни органи

Да укрепи независимостта на националните регулаторни органи и административния капацитет, по-специално в енергетиката и транспорта, както и в управлението на водите и на отпадъците. Да премахне пречките за навлизане на пазара, квотите, териториалните ограничения и регулираните цени и да приключи изграждането на пазарната структура, като създаде прозрачен пазар на едро за електричество и природен газ.

Да ускори проектите за междусистемни електро- и газопроводи и да укрепи капацитета за справяне с прекъсванията на доставките. Да положи повече усилия за подобряване на енергийната ефективност.

Глътка въздух за Париж и Лисабон в борба с дефицита

Европейската комисия даде глътка въздух на страните от еврозоната с проблеми с дефицита, като им позволи в препоръките си да забавят темпото на борбата с вътрешната задлъжнялост и да се фокусират върху реформиране на трудовия пазар и на пазара на услугите. Това е тенденция за отдалечаване от курса на прекалено строги икономии, коментира Ройтерс.

ЕК удължи срока за намаляване на бюджетния дефицит под границата от 3% от брутния вътрешен продукт за редица държави, включително Франция, Испания, Холандия, Португалия, Полша и Словения, стана ясно на пресконференцията в Брюксел вчера. На нея освен Жозе Барозу участва и заместник-председателят на Еврокомисията Оли Рен, отговарящ за икономическите и финансовите въпроси.

Брюксел препоръча вчера смекчаване на режима за строги икономии, предназначени за борба с прекомерния бюджетен дефицит и държавния дълг, за пет страни членки - Италия, Латвия, Литва, Унгария и Румъния. Еврокомисията обаче твърди, че не се отказва от фискалната дисциплина, като допълва, че Франция и Испания ще трябва да предприемат допълнителни мерки, за да поставят под контрол разширяващите се дефицити.